Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

November végén még mindig nem tudni, vajon az állam kifizeti-e, és ha igen milyen keretek között a kórházak adósságát, miközben a 64 milliárdos tartozásállomány egyre nyomasztóbb helyzetbe hozza a kórházi beszállítókat. A cégeket képviselő négy szervezet - ETOSZ, (Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete), Orvostechnikai Szövetség, MediKlaszter, HIVDA - a helyzet rendezése érdekében levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz az intézkedését kérve, hogy még idén hozzájussanak lejárt követeléseik összegéhez.

Az ország közpénzügyi helyzete régóta nem tapasztalt kedvező állapotot tükröz. Ezzel éles kontrasztban áll az állam teljes tulajdonosi és szabályozási kontrollja alatt álló kórházak gazdálkodása, amely - az államháztartás szigetszerű problémagócaként - továbbra sem állt stabil, fenntartható pályára - olvasható a levélben.

A szakszövetségek szerint az adósságnövekedés dinamikája alapján biztosra vehető, hogy

kormányzati beavatkozás nélkül a tartozások volumene év végére meghaladná a 70 milliárd forintot.

Ilyen mértékű adósságállománnyal már öt éve nem szembesültek a kórházak és beszállítóik - írják a cégek.

Felidézik a közelmúltban elhangzott miniszteri és államtitkári nyilatkozatokat, amelyek szerint a kormány a kórházi struktúra és finanszírozási rend felülvizsgálatára készül, amihez felajánlják az iparági szereplők segítségét, azt írják, támogatnak minden olyan megoldást, amely fenntarthatóvá teszi a kórházak gazdálkodását, ezáltal segít megakadályozni az adósságuk újratermelődését.

Ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy az átalakítás csak az egészségügyre fordított közkiadások növelése mellett hozhat eredményt. A kórházak költségvetésében ugyanis már közel 70 százalékot tesznek ki a személyi jellegű költségek, és a további bérfejlesztések (a már jogszabályban kihirdetett szakdolgozói, valamint a bejelentés előtt álló orvosi béremelések) miatt ez az arány várhatóan tovább fog emelkedni. Mindeközben a gyógyítás nem bérjellegű költségeire, azaz a dologi kiadásokra az elmúlt években nem jutott kellő anyagi erőforrás.

Ezért is fokozódott az adósságnövekedés dinamikája, annak ellenére, hogy a hivatalos statisztikai adatok szerint az orvostechnikai beszállítók az áraikban nem tudták érvényesíteni sem a késedelmes fizetések, sem a forint leértékelődésének költségeit - magyarázzák a szakszövetségek.

Csőd veszély, bizonytalanság a betegellátásban

A kimagasló volumenű adósságállomány már a közepesen tőkeerős beszállítók számára is működési kockázatot jelent, a mikro-, kis-,
és közepes vállalkozásokat pedig rövidesen csődbe viheti. A kifizetésekkel kapcsolatos bizonytalanság ezáltal a betegellátásban is zavarokhoz vezethet, továbbá nemzetközi versenyhátrányt okoz a kormány által kiemelten támogatott hazai egészségipar számára - hangsúlyozzák a beszállítókat képviselő szervezetek.

Úgy vélik, az egészségügyi ellátás színvonalának emelése minden érintett szereplő közös érdeke, a szükséges intézkedések kidolgozása és eredményes végrehajtása pedig rendkívül összetett feladat, amelynek előkészítését az egészségipar szakmai szervezetei továbbra is készek szakértelmükkel támogatni - hangsúlyozzák végül.