Besokalltak a magyarok - nem kell több pénz

Idén már második hónapja csökken a hazai készpénzállomány. Ebben nem maga a csökkenés ténye meglepő, hanem inkább annak mértéke, főleg úgy, hogy eddig szinte megállíthatatlannak tűnt a magyarok készpénzéhsége.
Szász Péter, 2016. március 16. szerda, 14:40
Fotó: Napi.hu

Januárt követően ismét csökkent a hazai készpénzállomány, február végén már "csak" 4250 milliárd forint értékű papír és érme forgott Magyarországon - derül ki az MNB friss adataiból.

A januári 27,6 és a februári 40,8 milliárddal együtt, már 68,4 milliárdos csökkenést hozott az év eleje. Ez részben magyarázható lehet azzal, hogy a decemberi felpörgő kiskerforgalom után kicsivel kevesebb pénzre van szüksége az embereknek, azonban visszanézve az MNB hosszabb adatsorát, ez nem minden évben volt így. Még 2014-ben például januárban és februárban is nőtt a forgalomban lévő készpénz mennyisége. A múlt év hasonló időszakában volt ugyan némi visszaesés, ám alig több mint tizede a mostaninak.

Éves bázison nézve az adatokat azonban még mindig tetemes a növekmény (februárban 508 milliárddal, 13,6 százalékkal több), bár némi lassulás látható.

Forrás: MNB, Napi.hu-gyűjtés

Megtalálta a helyét a pénz?

Az elmúlt évek készpénzboomja érhető volt, hiszen az MNB kamatvágási ciklusának kezdetével egyre kevésbé volt vonzó hely a bankbetét. Emellett a bankok megsarcolása miatt megnövekedett költségek sem tettek túl jót a fizetési kultúra javulásának.

A bankbetétek kamatai azonban az előző hónapokban nagyjából stabilizálódtak. A lakossági szektorban példásul 1 százalék körüli ajánlatokkal lehet találkozni az MNB adatai szerint.

Fizetési kultúra?

A hazai pénzforgalmi adatokból az derül ki, hogy bár még mindig sokkal nagyobb értékben vesznek ki a magyarok pénzt a bankkártyájukról, mint amennyit fizetnek vele, az arány javul.

Tavaly ugyanis 6720 milliárd forintos kártyás pénzfelvétel és 2820 milliárd forint értékű fizetés "állt szemben egymással". Utóbbi azonban 21,5 százalékkal nőtt éves bázison, előbbi pedig csak 6,9-cel.

A kártyaelfogadó-helyek száma közben folyamatosan emelkedik, már 82 600 fizikai és 8 300 online hely van az országban. A pos-terminálok száma tavaly év végén átlépte a 100 ezret.

Sok pénzzel mászkálnak a magyarok

Részben a kétszeri, összesen 150 ezer forintos készpénzfelvétel bevezetésének következtében az elmúlt években szinte folyamatosan nő az egy kártyás pénzfelvétel során kivett összeg. 2010 elején még átlagosan 43 500 forintot, tavaly év végén már 65 600-at vettek fel az emberek.

Forrás: MNB, Napi.hu-gyűjtés

Nem kellenek a bankszámlák?

Bár tavaly az első három negyedévben úgy tűnt, hogy mérséklődik a bankszámlák megszűnése, az év végén újabb 50 ezer forintszámla tűnt el. Az elmúlt években 2012 vége jelentette a csúcsot, amikor 9,72 millió forint és 1,15 millió devizaszámlát vezettek a bankoknál. Tavaly ezek a számok 9,25 millióra, illetve 1,06 millióra csökkentek.

A fizetési kártyák száma viszonylag stabilan 9 millió alatt áll már évek óta. 2015 végén csökkent ugyan 10 ezerrel, de ez még mindig magasabb, mint példásul a tavaly második negyedéves adatnál.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

makkmarci, 2016.03.18 06:41

@Ravel:
Ennek hiába magyarázol!
Tisztán látszik, hogy értelmileg le van ragadva valahol az általános iskola 3-4.-nél.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ravel, 2016.03.16 20:17

@papagaga:
Ezt most nem egészen értem. Még ha lenne is valamiféle beteges igénye az embereknek arra, hogy újonnan kibocsátott pénzt használjanak, ez akkor sem hatna a forgalomban lévő készpénz mennyiségére. Az ugyanis az MNB mérlegében a forrásoldalon szerepel és teljesen mindegy, hogy régi vagy új címletek, illetve érmék vannak forgalomban.

Ha nő a készpénz iránti igény, példásul mert az emberek nem szívesen tartják bankban, akkor nő a forgalomban lévő állomány, ha pedig csökken az igény, akkor csökken. Ez nem túl bonyolult.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

papagaga, 2016.03.16 18:04

Meg jo hogy ekkora szakerok dolgoznak egy hirportalnal..........arra ugye nem gonfoltal hogy az ujonan bevezetett huszezres megmozgatja a kezpenz mozgasokar..........sebaj ...........aki eddig kp hasznalt vagy nem adta oda a kp-jat a sunyi bankoknak az csak tesz egy kort eskicsereli a regi huszasait ujakra.......ez az okos cikk iro fel ev mulva meg arrol fog papolni hogy az emberek tobb kezpent tartanak otthon.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html