Idén februárban 120,6 millió liter benzin és 212 millió liter gázolaj fogyott a magyarországi kutakon, amely 3,8, illetve 1,2 százalékos csökkenés éves összevetésben. Negatív előjelű változásra nem volt példa 2013 májusa óta.

A fogyasztási adatokat persze befolyásolja, hogy tavaly egy nappal több volt az év második  hónapjában, de ezen kívül vannak más tényezők is. Az elmúlt négy évben számtalanszor látszott a "naptár hatása", (igaz ott csak a munkanapoknál) azonban mínuszba egyszer sem fordultak a számok. Rá lehetne fogni a csökkenést a hideg időjárásra is, amely miatt talán kevésbé mozdultak ki az emberek, de a másik oldalon ott az autók fogyasztása, amely kemény mínuszokban magasabb.

Ami viszont egészen biztos: az üzemanyagok árában ekkora különbség nagyon rég nem volt. Emlékezetes, hogy tavaly februárban mélypontra zuhant az üzemanyagok ára. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 310 forintos benzin és 300 forintos gázolajárat mért literenként.

Ehhez képest idén az év második hónapjában 369 és 376 forintot kellett fizetni, amely a benzinnél 59, a gázolajnál 76 forintos különbség. Ez egy tele tanknál 3-4 ezer forintos különbséget jelent, amely már érezhető.

Hogy a visszaesés ehhez képest visszafogott volt az annak köszönhető, hogy a gazdasági felhasználás alig függ az aktuális árszínvonaltól, a magánfogyasztás is inkább a reálbérek alakulásának függvénye és persze a járműállomány is folyamatosan növekszik.

Az üzemanyagárak - hacsak nem jön valami komoly áremelő piaci hatás - áprilistól csökkenni fog, miután 5 és 10 forinttal mérséklődik a benzin és a gázolaj jövedéki adója.