Besülhet Orbánék egyik fő fegyvere

A júliustól érvényes Munka Törvénykönyve (MT) egyik kormányzat által gyakran hangoztatott célja, hogy rugalmasabbá tegye a munkaerőpiacot, így is segítve a foglalkoztatottságot, ám a Policy Agenda által megkérdezett cégvezetők szerint éppen ezzel a szándékkal ellentétes hatásokat válthat ki.
NAPI, 2012. július 11. szerda, 09:39
Fotó: Napi.hu

A hazai kis- és középvállalati szektor megerősítése nélkül nem lehet stabilizálni a magyar gazdaságot, hiszen ez a kör a magyar foglalkoztatotti létszám 36,1 százalékának ad munkát és a magyar GDP 36,5 százalékát állítja elő. Éppen ezért kérdezte a Policy Agenda a kiscégek vezetőit, hogy mi a véleményük az új Munka Törvénykönyvéről.

A vállalatvezetők túlnyomó többsége nem lát cége számára anyagi előnyt az új törvény módosításaiban, mintegy kétharmaduk semmilyen hatással nem számol a költségeik tekintetében, míg akik számolnak, azok inkább költségnövekedéstől tartanak - olvasható az elemzésben.

A felmérés szerint a kkv-k mintegy 13 százaléka gondolja úgy, hogy a törvény révén csökkennek vállalkozása költségei, de közülük is csak 2 százalék számol jelentős mértékű költségcsökkenéssel. Ezzel szemben a költségek növekedését valószínűsíti a vállalkozások 22 százaléka, amiből 10 százalék jelentős költségnövekedéstől tart - mindez azért is érdekes, mert az MT több elemében is (pl. bérpótlék rendszerének átalakítása miatt) lehetővé teszi, hogy bérköltségeiket csökkenthessék a cégek.

Munkahelyteremtés helyett leépítések

Amikor 2011 nyár végén elkezdődött a szakmai vita az új Munka Törvénykönyve tervezetéről, a kormány azzal érvelt, hogy aki támadja a tervezetet, az támadja az egymillió munkahely megteremtésének a szándékát is - olvasható a Policy Agenda elemzésében. Mindezek ellenére a cégvezetők 82 százaléka szerint a törvény nem befolyásolja a vállalati létszámot, amennyiben viszont mégis, úgy inkább a foglalkoztatottak számának csökkenése várható: 16 százalék véli így, míg a törvény hatására növekedési reményről mindössze 2 százalék számolt be.

Egyértelműen pesszimisták saját ágazatuk tekintetében is a cégvezetők, ugyanis 51 százalékuk számít arra, hogy a következő félévben cége ágazatában nem változik a munkahelyek száma és emellett négytizedük az álláshelyek számának csökkenését prognosztizálja. Ellenkező - optimista véleményt - mindössze 9 százalék fogalmazott meg.

Mindez a Policy Agenda szerint azt is jelenti, hogy politikai szempontból nem tud "nyertest" felmutatni a kormánypárt ennek a kiemelten fontos ügynek a kapcsán, sőt akár politikai károkat is elszenvedhet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2012.07.11 17:28

Remélem az a sok munkavállaló,akit ez hátrányosan érintett,majd 2014-ben fülkeforradalmat csinál.Mert ha nem,akkor ne sírjon se itt,se máshol.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

darthwader, 2012.07.11 12:47

Egyértelmű, hogy az új munkatörvénykönyve rossz! Teljesen egyoldalú, ami csak a munkaadóknak kedvez. Gyakorlatilag az alkalmazottat bármire rákényszeríthetik, immár teljesen jogszerűen.

Majd ha a multi cégek "menedzsment boardjában" felteszik a kérdést, hol építsünk le?, első helyen fogják javasolni a magyar érdekeltségeket, mert egy jó céges jogásszal, akiknek szokott lenni bőr a képükön, gyakorlatilag ezt 0 Ftból kivitelezhetik.

Érdemes lenne körbenézni az illetékeseknek, hogy nem attól lesz több az alkalmazott mert a munkaadónak bármit megengednek, hanem pl attól mert támogatják a részmunkaidőt, az otthoni munkavégzést, a fiatalokat, a kismamákat. Az ember alapvetően akar dolgozni, de rabszolga nem szívesen lesz!! Egy ideális világban ez lehet működne de itt biztos nem fog. (itthon a szakszervezetet is sikerült teljesen szétrombolni és nem mentünk vele semmire. Jééé??? Pedig ugyanannak a cégnek Németországban is vannak üzemei,ahol van szakszervezet, ahol minden sokkal többe kerül mégis ott bővítenek. Jééé??)

Nonszensz!! Majd az első 10-20-30 ezer kirúgott ember után lehet érdemes lenne ezen elgondolkodni.

wader
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html