Április eleje óta nem szállhatnak el a nyugdíjasok és a rokkantak gyógyszerkiadásai Szlovákiában: a gyógyszerrendtartás változása értelmében a nyugdíjasoknak negyedévente legfeljebb 45 eurót, a tartósan egészségkárosodottaknak 30 eurót kell állniuk a gyógyszerszámlájukból, a fölötte levő részt az állam fizeti. Az egészségügyi minisztérium becslései szerint ez évi 5−7 millió megtakarítást jelent az érintetteknek és természetesen ugyanekkora kiadást a büdzsének.

A jövőben akár a kenyérrel együtt is beszerezhetik a szlovákiai vevők a patikaszereik egy részét, mert a pénzügyi és az egészségügyi tárca közös javaslata szerint a recept nélkül kaphatókat az élelmiszerboltokban is forgalmazhatnák. Az, hogy bizonyos gyógyszerek recept nélkül megvehetők, már elég ok arra, hogy ne csak a patikák árusíthassák őket − fogalmazott Martin Jaros, a pénzügyminisztérium szóvivője.

A gyógyszerészek ellenzik a kezdeményezést, a pénzügy viszont úgy véli, a verseny révén a gyógyszerárak akár 10 százalékkal is csökkenhetnek. Idén októbertől már nem konkrét gyógyszert, hanem hatóanyagot írnak majd fel a szlovákiai orvosok, ha a parlament elfogadja a gyógyszerekről és gyógyászati segédeszközökről szóló törvény módosító javaslatát. A gyógyszerész a hatóanyagrecept alapján több orvosságot is ajánl a páciensnek, aki eldönti, melyiket választja. Az orvosok ellenérvei szerint a gyógyszerész nem ismeri a beteget, nincs róla dokumentációja, nem tudhatja, nem allergiás-e valamire, s esetleg ajánlhat olyan szert is, amely a felírt hatóanyagon kívül a páciensnek ártalmas anyagokat is tartalmaz. Az egészségügyi tárca számításai szerint mintegy 30 százalékkal kevesebbet kell majd így fizetni a patikákban − mondta el Katarina Zollerová szóvivő −, ami évi 45-50 millió euró megtakarítást jelent. A gyógyszerész ugyanis köteles lesz a lehető legolcsóbb gyógyszert is ajánlani a betegnek, s ismertetnie kell, hogy melyik orvosság árához mennyivel kell hozzájárulnia.