Beszállhat a magyar állam a fegyvergyártásba

Komoly tervek vannak arra, hogy újra legyen védelmi ipar Magyarországon, ami állami beavatkozás nélkül elképzelhetetlen – mondta Lenner Áron Márk NGM-államtitkár.
MTI, 2016. február 23. kedd, 15:33
Fotó: Reuters

Lenner Áron Márk a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen rendezett, Business & Technology elnevezésű konferencián kifejtette: a globális és regionális biztonsági kockázatokat figyelembe véve kulcskérdéssé vált a honvédség és a rendvédelmi szervek fejlesztése, naprakész felszerelése, az importfüggőség csökkentése.

A kormány azt szeretné elérni, hogy a környező országokhoz hasonlóan Magyarországon is legyen fegyvergyártás, ami középtávon exportlehetőséget is jelent. Az iparstratégiát támogató forrásokról szólva kiemelte a versenypályázatokat. Ezek során az egyazon célra vonatkozó párhuzamos fejlesztések közül a legjobbnak ítélt projekt végső stádiumi fejlesztését, sorozatgyártását, piacra jutását valósítják meg. Ilyen még nem volt Magyarországon.

A helyettes államtitkár szerint gondot okoz a jelenlegi pályázati rendszerben, hogy teljesen elválik egymástól a fejlesztés, a kapacitásbővítés és a gyártás finanszírozása. Probléma, hogy a vállalkozásoknak esetenként olyan dolgok fejlesztésére kapnak pénzt, amit nem fognak gyártani, vagy olyan termékeket gyártanak, amit fejleszteni is kellett volna előtte.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rw2, 2016.02.23 15:54

Jó, csak azért ne a 60-as évek színvonalán, hanem oda kellene tenni a nyomatékot amerre tart a világ.
Kevés a katona? Irány a drónfejlesztések, automatizált, illetve MI rendszerek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html