Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ÁSZ-jelentésből nem a forráshiány következik, hanem az, hogy a gazdálkodás számtalan intézményben - az egészségügy egészét tekintve, tehát nem csak a kormány által felügyelt intézményekben - nem volt kellően gondos. A jelentés a 2008-2015-ig tartó időszakot tekintette át, így az elsődleges feladat rögzíteni, hogy az akkori kritikákból mi az, ami még ma is megalapozott, hiszen a legutóbb kinevezett gazdasági igazgatók első évében zárult le a vizsgálat - mondta el a tárcavezető a lapnak arról, hogy kap-e többlet forrásokat az egészségügy.

A teendőkről azt mondta, az egészségügyi ellátás színvonala és az állami finanszírozás jelenlegi korlátai között új egyensúlyt érdemes találni. Tervezik, hogy tovább emelik az orvosok és az ápolók bérét. "Azt a hosszú ideje folyó vitát is eredményesen kellene lezárni, hogy miként érvényesíthetőek a pontos, szigorú, precíz gazdálkodás kívánalmai úgy, hogy egyidejűleg az orvosszakmai szempontok elsőbbsége is megmaradjon" - közölte Gulyás.

Azt mondta, az egészségügyben a 2020-2022-es időszak emeléseiről is egyezségre akarnak jutni. Vidéken pedig nővérszállók és a Magyar falu program keretében szolgálati lakások építésével segítenék az ellátást.

A közigazgatási tervezett nagy arányú leépítésekről azt mondta, ha ma alaposabban megvizsgáljuk a központi közigazgatást - a minisztériumoknál dolgozó 14 ezer emberről szólva -, hogy az látható, tarthatatlan például a bérek helyzete, amelyek túl alacsonyak."Meg kell határozni, hogy egy államtitkárság hatásköreinek gyakorlásához hány emberre van szükség, meg kell szüntetni a részben a digitalizáció folytán előállt párhuzamosságokat, és akiknek szükség van a munkájára a közszolgálatban, azokat tisztességesen meg kell fizetni. Kisebb létszámú, áramvonalasabb, de jól fizetett közszolgákból álló közigazgatásra van szükség" - magyarázta a miniszter.

Arra a kérdésre, hogy segítenek-e elhelyezkedni azoknak, akiket nem nyugdíjazással küldenek el, azt válaszolta, szeretnének segíteni azoknak, akik távoznak, ám a konkrét számokról még nem született döntés, ráadásul a "munkaerőhiány miatt ma könnyebb elhelyezkedni a piacon, mint a rendszerváltozás óta bármikor."

A fotó forrása: MTVA.