"Beteg az ország és betegek a vezetői, ha hagyják így lepusztulni az egészségügyet"

Civil szervezetek összefogásával akar egy jobb országot építeni Sándor Mária, a feketeruhás nővér a péntek este hatkor kezdődött, a jobb egészségügyért szervezett Kossuth téri demonstráció elindítója. Sándor Mária elmondta, minden szinten megpróbálták megfélemlíteni, a megszületett bérmegállapodást pedig megosztónak tartja.
Szepesi Anita, 2016. július 1. péntek, 22:21
Fotó: Napi.hu

Állva, vastapssal fogadta a mintegy kétezer demonstráló Sándor Máriát a péntek este kezdődött, szombat reggelig meghirdetett, az egészségügy jobbításáért "Beteg az ország, gyógyítsuk meg" szlogennel szervezett Kossuth téri megmozdulás szervezőjét. Sándor Mária arról beszélt, olyan egészségügyet szeretne, ahol türelem, szakértelem, eszköz, orvos és nővér is van a  gyógyításhoz, ahol az ember az érték, ahol van remény a gyógyulásra.

Szabad országot szeretnének, ahol meghallgatják a véleményeket, olyat, amelyik nem engedi ki a nővéreit külföldre.  A szónok arról beszélt, hogy itt akarnak gyógyítani, gyógyulni, tanulni, pártállástól függetlenül. Minden szinten próbálták ellehetetleníteni, fenyegetésekkel akadályozták, hogy a nővérek eljöjjenek a rendezvényre, elutasították a szórólapjaikat.

A megszületett egészségügyi bérmegállapodást megosztónak nevezte, de kiemelte, hogy nem engedik tovább  sem a dolgozók, sem a betegek megosztását. Azt mondta, hogy nem vetekszenek a pártokkal, együttműködnek, de nem járnak olyan tárgyalásokra, ahol már előre alá vannak írva az eredmények.

Becsapottnak és kisemmizettnek nevezte a szociális szféra dolgozóit, akik megint kimaradtak a bérmegállapodásból.

Demonstráció

A pedagógusokhoz hasonlóan ők is egész nyáron dolgozni fognak, hogy összefogják a civil szervezeteket. Mindenkit egy új társasághoz való csatlakozásra szólított fel, hogy együtt építhessenek politikamentes Magyarországot.

A demonstráción felszólalt Kiss László ápoló, a Független Egészségügyi Szakszervezet korábbi elnöke, aki felidézte: több mint egy éve kezdték a tiltakozó akciókat, azóta szembesítik a valósággal a döntéshozókat. Feltette a kérdést, hogy van-e még valaki, aki azt érezheti, hogy az egészségügyben minden rendben van. Demeter Éva a rokkantak nevében bizonytalan idős korról és arról beszélt, hogy becsapták őket a nyugdíjak garantálásával.

Így lesz 4 milliárdból 2-3 ezer forint

Varga Andrea védőnő levezette, hogy a béremelésre szánt 4 milliárd forintból hogy lesz 2-3 ezer forint havi plusz a védőnők fizetési listáján. Gárdonyi Andrea védőnő azt mondta, nem fogják elvégezni a méhnyakrák-szűréseket, mert ez egy olyan jelentős, invazív beavatkozás, amire nem alkalmas mindenki, ezt nem lehet rájuk kényszeríteni.

Komáromi Zoltán háziorvos kikérte magának a demonstrálók nevében az egészségügyi államtitkár péntek reggeli nyilatkozatát, amely szerint konfrontálódásra használják fel az egészségügyi dolgozókat. Azt mondta, akik itt vannak a rendezvényen, azért nem ültek le a tárgyalóasztalhoz, mert nem hívták meg őket, oda csak a kollaboráns érdekképviseleteket hívták, és az ő részvételükkel hozták tető alá a bérmegállapodást.

A százmilliárdokból nem gyógyítás javítására költöttek

Az egészségügyi államtitkárságot pedig matekórára íratná be Komáromi, mert az egészségügy fejlesztése kapcsán állandóan az 500 milliárdos uniós támogatásból megvalósult fejlesztésekkel jönnek, pedig az nem a gyógyítás színvonalának javítására ment. A jövő évi költségvetés többlete pedig hol 171, hol 100, hol 167 milliárd forint a kommunikáció szerint, valójában 71 milliárd forint a plusz, ami az egészségügyi büdzsé 5,1 százaléka, miközben 50 százalékkal kellene emelni a ráfordításokat - mondta Komáromi.

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, aki segédápolónak állt be a János kórházba arról beszélt, hogy mióta a kórházban dolgozott, retteg attól, hogy betegként kórházba kerüljön, és olyan nővér adja be az infúziót, aki a 23. munkaóráját tölti. Azt mondta, beteg az az ország, betegek és szívtelenek a vezetői, ahol ennyire hagyják lepusztulni a betegápolást és ennyire becsülik az egészségügyben dolgozók munkáját.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lomb, 2016.07.06 20:18

@jediero: Kedves orvos fórumtársam!

Tanulmányozza!!!!

http://www.nlcafe.hu/ezvan/20160706/medencetores-korhaz-halal/

Pénzkérdés az egészségügy? NEEEEEEM!

Beteg az egészségügyben dolgozók lölke! Miért beteg? Mert az orvosok a magánrepülőikkel szeretnének öngyilkosok lenni, ám addig, amíg nem tudják megvenni a repülőket...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jediero, 2016.07.05 12:43

@Juzek: De érdekük lenne, de fontosabb a saját állásuk. Konfliktusba inkább nem keverednek. A posztjukról indoklás nélkül bármikor leválthatók, hát inkább nem nyitogatják a szájukat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jediero, 2016.07.05 12:40

@lomb: Hagyni kell az e.ü.-t teljesen lepusztulni? Mielőtt ilyen badarságokat leírsz gondolkozzál! Nem kívánom Neked, hogy egy "teljesen lepusztult" e.ü.-ben legyél daganatos beteg, a mostaniban is rettenetes annak lenni. (v.ö.: 15 éve Ukrajnában a leukémiás kisgyereket kezelés nélkül hazaküldték - nem volt kemoterápia, csak egyedi méltányossággal 1-2 helyen. Azzal "nyugtatták" a szülőt, hogy úgysem tart sokáig, 1-2 hónap és meghal a gyerkőc...majd csinálnak másikat...ezt a szintet nem kéne elérni, szerintem). Persze még jól működő e.ü.-ben sem fáklyásmenet daganatos betegnek lenni, de ott legalább bízhatsz benne, hogy a kezelőorvosod mindent megtesz a megfelelő egészségi állapot fenntartásában, ha még a gyógyulást nem is ígér(het)i. Itthon meg keresgélhetsz olyan ellátót, aki minden részletre odafigyel kb. 200 km-t utazva, ami mondjuk egy rossz állapotú betegnek nem javít az állapotán, de mondjuk nyári 35 fokos melegben maga a kínkeserv. 50 km-en belül mindenhol kellene lenni megfelelő ellátónak. Ez sok-sok pénz. "az "egészségügyben" dolgozók fejében van a legnagyobb baj": az övékben nincs. Ha nem fizetnek itthon, akkor majd fizetnek a tudásáért Németországban vagy elmegy a Tescoba pénztárosnak és kevesebb munkával (éjszakai műszak nélkül) is többet keres. Egy víz-gáz-fűtésszerelő (a pesti árak felét felszámolva) kb. 3000 Ft-os órabérért dolgozott nálam (nettó), én ügyeletben 1400 Ft-os óradíjért dolgozom 15 éve dolgozó orvosként mondjuk Karácsonykor. Viccelsz, ha azt hiszed lesz ilyen körülmények között utánpótlás. Mielőtt ostobaságokat írkálsz, máskor gondolkozz!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Juzek, 2016.07.02 19:13

@isabella:
Az egészségügy vezetői nálunk is meg vannak fizetve, éppen ezért nem érdekük a beosztott dolgozók bérfejlesztése.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.07.02 13:57

A magyar miniszterelnök úr nemrégen is arról beszélt, hogy meg kell hallani az emberek hangját. Ehhez csak annyit, hogy a felcsúti polgármesterét már sikerült.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html