Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Állva, vastapssal fogadta a mintegy kétezer demonstráló Sándor Máriát a péntek este kezdődött, szombat reggelig meghirdetett, az egészségügy jobbításáért "Beteg az ország, gyógyítsuk meg" szlogennel szervezett Kossuth téri megmozdulás szervezőjét. Sándor Mária arról beszélt, olyan egészségügyet szeretne, ahol türelem, szakértelem, eszköz, orvos és nővér is van a  gyógyításhoz, ahol az ember az érték, ahol van remény a gyógyulásra.

Szabad országot szeretnének, ahol meghallgatják a véleményeket, olyat, amelyik nem engedi ki a nővéreit külföldre.  A szónok arról beszélt, hogy itt akarnak gyógyítani, gyógyulni, tanulni, pártállástól függetlenül. Minden szinten próbálták ellehetetleníteni, fenyegetésekkel akadályozták, hogy a nővérek eljöjjenek a rendezvényre, elutasították a szórólapjaikat.

A megszületett egészségügyi bérmegállapodást megosztónak nevezte, de kiemelte, hogy nem engedik tovább  sem a dolgozók, sem a betegek megosztását. Azt mondta, hogy nem vetekszenek a pártokkal, együttműködnek, de nem járnak olyan tárgyalásokra, ahol már előre alá vannak írva az eredmények.

Becsapottnak és kisemmizettnek nevezte a szociális szféra dolgozóit, akik megint kimaradtak a bérmegállapodásból.

Demonstráció

A pedagógusokhoz hasonlóan ők is egész nyáron dolgozni fognak, hogy összefogják a civil szervezeteket. Mindenkit egy új társasághoz való csatlakozásra szólított fel, hogy együtt építhessenek politikamentes Magyarországot.

A demonstráción felszólalt Kiss László ápoló, a Független Egészségügyi Szakszervezet korábbi elnöke, aki felidézte: több mint egy éve kezdték a tiltakozó akciókat, azóta szembesítik a valósággal a döntéshozókat. Feltette a kérdést, hogy van-e még valaki, aki azt érezheti, hogy az egészségügyben minden rendben van. Demeter Éva a rokkantak nevében bizonytalan idős korról és arról beszélt, hogy becsapták őket a nyugdíjak garantálásával.

Így lesz 4 milliárdból 2-3 ezer forint

Varga Andrea védőnő levezette, hogy a béremelésre szánt 4 milliárd forintból hogy lesz 2-3 ezer forint havi plusz a védőnők fizetési listáján. Gárdonyi Andrea védőnő azt mondta, nem fogják elvégezni a méhnyakrák-szűréseket, mert ez egy olyan jelentős, invazív beavatkozás, amire nem alkalmas mindenki, ezt nem lehet rájuk kényszeríteni.

Komáromi Zoltán háziorvos kikérte magának a demonstrálók nevében az egészségügyi államtitkár péntek reggeli nyilatkozatát, amely szerint konfrontálódásra használják fel az egészségügyi dolgozókat. Azt mondta, akik itt vannak a rendezvényen, azért nem ültek le a tárgyalóasztalhoz, mert nem hívták meg őket, oda csak a kollaboráns érdekképviseleteket hívták, és az ő részvételükkel hozták tető alá a bérmegállapodást.

A százmilliárdokból nem gyógyítás javítására költöttek

Az egészségügyi államtitkárságot pedig matekórára íratná be Komáromi, mert az egészségügy fejlesztése kapcsán állandóan az 500 milliárdos uniós támogatásból megvalósult fejlesztésekkel jönnek, pedig az nem a gyógyítás színvonalának javítására ment. A jövő évi költségvetés többlete pedig hol 171, hol 100, hol 167 milliárd forint a kommunikáció szerint, valójában 71 milliárd forint a plusz, ami az egészségügyi büdzsé 5,1 százaléka, miközben 50 százalékkal kellene emelni a ráfordításokat - mondta Komáromi.

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, aki segédápolónak állt be a János kórházba arról beszélt, hogy mióta a kórházban dolgozott, retteg attól, hogy betegként kórházba kerüljön, és olyan nővér adja be az infúziót, aki a 23. munkaóráját tölti. Azt mondta, beteg az az ország, betegek és szívtelenek a vezetői, ahol ennyire hagyják lepusztulni a betegápolást és ennyire becsülik az egészségügyben dolgozók munkáját.