Betiltják a kóbor állatok etetését egy magyar városban

A kiskunhalasi önkormányzat képviselő-testülete bővítette a közösségi együttélés alapvető szabályait érintő rendeletét azzal, hogy aki közterületre ételt, ételmaradékot, más ehető dolgot vagy búvóhelyet helyez ki, ezzel állatot a közterület bármely részére odaszoktat, szabályt sért és akár 200 ezer forintig terjedő bírsággal is sújtható - írja a baon.hu.
K. Kiss Gergely, 2019. december 1. vasárnap, 14:43
Fotó: Pixabay

A szigorításra lakossági kérésre volt szükség, jellemzően a belvárosi, lakótelepi környezetben fordul elő, hogy a lépcsőházak mellett egyes lakók a közterületre dobozokat raknak ki, mellé rendszeresen ételmaradékokat és állateledelt helyeznek el, főként kóbor macskák számára. A nyilvánvaló jó szándék mellett azonban ezzel nem kis kellemetlenséget okoznak a lakóközösség számára - olvasható a portálon.

Az odaszoktatott kóbor macskák szinte folyamatosan ott "tanyáznak", piszkolnak és akár nagyobb létszámban is elszaporodnak, amellyel zavarják a lakókat. A kóbor macskák által okozott szennyezés eltakarítása is az adott lakóközösség kötelezettségévé vált, minthogy minden ingatlantól a közút széléig, de legfeljebb tizenöt méteres távolságig a közterület gondozása, takarítása az ingatlantulajdonosok feladata.

A "gazda nélküli" kóbor állatok nem állnak senki felügyelete alatt, így az általuk okozott szennyezés miatt eddig senki nem volt szankcionálható. Sok helyen azonban a lakók megelégelték az eddigi áldatlan állapotokat. A szigorítás harminc nap múlva lép hatályba.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zappara, 2019.12.02 11:06

@sziddha: ahogy olvastam a helyi kesma lapban a kommenteket, nem is fogják az emberek betartani...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2019.12.02 11:04

@antitroll: hát persze, ha éhes vagy, te kinyitod hűtöd és felmelegíted a pörkültesnokkedlidet...szerintem meg nem az okot, hanem az okozatot kellene megszüntetni...az biztos nem megoldás, hogy hagyják iszonyú kínok között éhen halni szerencsétleneket..ez sima állatkínzás (a keresztényi szeretet jegyében?)..olvastam, hogy az állam összesen kb 46 millióval járul hozzá az állatmenhelyek fenntartásához..ez azért nem semmi...már negatív értelemben..a hollandok megoldották, nincsenek kóbor állatok...nyilván megelőzni kellene az elszaporodásukat...de nem halálra éheztetéssel, hanem pl. ingyenes ivartalanítási programokkal...és persze több és felszereltebb menhely is szükség lenne sokkal nagyobb állami szerepvállalással..na és az állatokat védő sokkal szigorúbb bírósági ítélkezésre (nagyjából nagyon olcsón megússzák az állatkínzásokat, gyilkosságokat),valamint erősebb törvényre...és ez közel sem emberi hülyeség..egy állat (legyen az akár csirke) pont olyan kiszolgáltatott az emberi aljasságnak, mint egy kisgyerek
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.12.01 17:59

@sziddha:
Nem értek egyet Veled. Tovább megyek! Én a kedvtelési célú háztáji és főleg háziállatok tartását is szabályoznám és szigorúbban szabályoznám.
Nem azért, mert nem szeretem az állatokat, hanem éppen ellenkezőleg. Szeretem őket.
A kóbor állatok azonban veszélyesek és sok kárt okoznak. Az hogy itt élnek, az emberek hibája és nem helyettesíti vagy kárpótolja, hogy egyesek ételt tegyenek ki nekik.
Azzal, hogy nem befogadják ezeket, hanem életben tartják, egyben a szaporodásukat is segítik. Kutya, macska tök mindegy! Ezeket az állatokat be kell fogni, ivartalanítani. Később a kötelező chip alapján lehet megtalálni a gazdáját. A macskákra is kiterjeszteném a chip beültetését. Eddig kell(ene) eljutni: mindenki felelős a tulajdonában lévő háziállatért és házi kedvencért anyagilag és erkölcsileg.

Tudomásul kell venni, csak az különbözteti meg a csirkétől, marhától, hogy kedvtelésre tartjuk és nem esszük meg. Felesleges nagy körítést adni neki, emberi hülyeség!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sziddha, 2019.12.01 17:11

A képviselők, egyértelműen törvénysértő rendelete ellen , a kormányhivatalnak fel kellene lépnie ! Többszörösen
törvénysértő egy ilyen szabályozás !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html