Betörtek a boltokba a magyar zöldségek

Teletömték az áruházak polcait magyar zöldségekkel a termelők, többek között paradicsommal, paprikával és kígyóuborkával.
Csernátony Csaba, 2020. május 8. péntek, 12:18
Fotó: Napi.hu

A koronavírus-járvány hektikusan alakítja a zöldségek és gyümölcs iránti keresletet. A bejelentett korlátozásokat követően március felétől a becslések szerint több mitn 20 százalékkal nőhetett a kereslet, majd húsvét körül a lakosság tartalékolása miatt drasztikusan visszaesett, és alacsonyabb szinten stabilizálódott - mondta az MTI-nek Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

A szakember azt is elmondta, hogy mára nagy mennyiségben megjelent már az áruházak polcain a hazai üvegházi paradicsom, paprika, kígyóuborka, retek, újhagyma, saláták és káposztaféle. A zöldség behozatala a járvány intézkedései miatt március végén, április elején még akadozott, azonban már zavartalanul érkezik az országba az import. Az import részaránya az értékesítésben május végére 5 százalék alá csökken majd. Az import szezonja november közepétől április végéig, május közepéig tart, évente paprikából 6-8 ezer tonnát, paradicsomból 10-12 ezer tonnát, uborkából 8-9 ezer tonnát hoznak be Magyarországra.

Az árakról elmondta, hogy a paprika ára 6-10 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a paradicsom 3-5 százalékkal, az uborka 1-2 százalékkal drágult az elmúlt három hónap átlagában. A salátafélék ára 20-30 százalékkal csökkent, főleg március végén, áprilisban volt jelentős az árcsökkenés.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK