A szervezetek elszomorítónak és felháborítónak tartják "a NAV és a kormány eddigi megnyilvánulásait az úgynevezett kitiltási botrányban", "a hatóságok eddigi tétlensége lerombolja a hazai intézményrendszerbe vetett maradék közbizalmat is". Emlékeztettek rá: Vida Ildikó elismerte, hogy "több kollégájával együtt" ő is szerepel az Egyesült Államok által beutazási tilalommal sújtott magyar kormányalkalmazottak listáján, és ezt az elnök saját elmondása szerint már korábban jelezte "egy kormányzati illetékesnek", aki az elnök beszámolója szerint azt tanácsolta Vida Ildikónak, hogy "ki kell állni és el kell mondani az igazat, mert a hazugság és a korrupció ikertestvérek". Hozzátették: nem értik, Vida Ildikónak miért kellett heteket várnia "e bölcs tanács ismeretében" a kiállással. Mint írták, "nyilvánvaló, hogy a történetben eddig megszólaló kormányzati szereplők közül valaki nem mond igazat", "vagy Vida Ildikó nem beszélt a kormány illetékesével, vagy a kormány már egy ideje mégiscsak többet tud, mint amennyit az Egyesült Államok budapesti ügyvivője a nyilvánossággal közölt".

"Mindkét verzió tragikus, hiszen a felelősség eltussolása és az egymásnak ellentmondó információk kommunikálása aláássák a közbizalmat" - idézte a közlemény Ligeti Miklóst, a TI jogi igazgatóját, aki szerint "a normális állami működéshez elengedhetetlen lenne, hogy a NAV, mint a közpénzügyi rendszer egyik legfontosabb szereplője, feddhetetlen módon tevékenykedjen".

A közleményben felidézték: a TI már korábban azt sürgette, hogy a kormány és az ügyészség indítson hivatalból eljárást a súlyos vádak tisztázására, közel egy hónap telt el anélkül, hogy erre sor került volna.

"Minden jel arra mutat, hogy az illetékesek nem az ügy feltárásával, hanem annak elmaszatolásával vannak elfoglalva" - idézte a közlemény Léderer Sándort, a K-Monitor igazgatóját.

A közlemény szerint a kitiltási ügyben az Állami Számvevőszéknek és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak kellene kivizsgálnia azt, hogy a NAV jól és helyesen kezeli-e a magyar polgárok és cégek által befizetett adót, az ügyészségnek pedig nyomozást kellene elrendelnie annak kiderítésére, hogy igazak-e azok az állítások, amelyek szerint a NAV maga is részese az állítólagos korrupciónak.

Ha ezek a hatóságok továbbra is tétlenek maradnak, a végén még tényleg Vida Ildikó fog a "NAV-on belül külön vizsgálati csoportot" felállítani, hogy átvizsgáltassa a "Magyarországon működő összes számba jöhető céghez kötődő eddigi ügyeket és szálakat" - fogalmaztak a közleményben.