Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az IDEA szerint egyébként a szerdán bejelentett átalakítási tervek is azt mutatják, hogy komolyabb nyomás alá kerül az államtitkárság, hiszen az idei lépések kidolgozásukhoz elegendőnek bizonyult három hónap. (Megjegyezzük, éppen a problémásabb intézkedéseknél halasztották el a döntést.)

A mostani koncepcióban az IDEA szerint az időközben felmerült válságpontok hatására kaphatott nagyobb hangsúlyt a HR-krízis. Nem nyújtanak viszont pontos információt arról, hogy a sokszor emlegetett életpályamodell mikor, hogyan és mely (szak)orvosok számára kínál majd reális alternatívát az elvándorlással szemben.

A forráshiány megoldására több lehetőséget is felvázolnak - emeli ki az intézet. Egyrészt az egészségügyi termékdíj bevezetése, valamint belső forrásátcsoportosítás lehet a tervek megvalósításának motorja. Előbbi azonban szerintük adójellege, utóbbi pedig üres szólam mivolta miatt vet fel problémákat. Másrészt felmerül a kiegészítő biztosítási konstrukciók bevezetésének lehetősége az önkéntes egészségpénztárak mintájára, ami - bár újra nélkülözi a választ a mikor és hogyan kérdéseire, ám - pozitív képet fest arról, hogy a kormány képes felismerni a piac és az öngondoskodás pozitív szerepét.

Bírálják azt is, hogy miközben a kormány hangsúlyozza az uniós források szerepét, a kormányváltás utáni befagyasztások miatt nagyjából egy év telt el a források felhasználása nélkül. Ezt csak az utóbbi hónapokban sikerült feloldani a rehabilitáció, valamint az egészségipar fejlesztését célzó pályázatok kiírásával. Utóbbi pedig inkább értelmezi az egészségipart wellnessként, mint az egészségügyet húzóágazatként.

A Semmelweis Terv bemutatott koncepciója tehát - nyomatékosítja az IDEA - továbbra is nélkülözi a konkrétumokat, melynek oka azonban kiderül a dokumentumból: azok kidolgozásáért elsősorban a teljesen átalakuló egészségügyi igazgatás lesz a felelős. Oly mértékben változik amúgy az intézményrendszer, és ezek kialakítása olyannyira lassan zajlik, hogy gyors döntésre csak a költségvetési megszorításra "alkalmas" területeken számíthatunk a közeljövőben is.