Miniszterelnökké választása után szűk körben komoly és reális lehetőségként ő maga beszélt arról, hogy Áder János megbízatásának lejárta után, 2017-ben elfogadhatja a köztársasági elnöki jelölést - írja a Népszabadság. Ez egyelőre dilemma a miniszterelnök számára - mondták a lapnak forrásai, hozzátéve, 2017 még messze van, a miniszterelnök elképzelt politikai pályaívét nem várt körülmények, események átrajzolhatják. A mögötte meglévő kétharmados felhatalmazás és a harmadik miniszterelnöki ciklusa viszont olyan csillagállás, mely felelős kormányzással alkalmassá teheti "az egész nemzet szolgálatára". Különösen, ha a "jó miniszterelnök"-példázatnak legalább a ciklus közepétől meg tud felelni, a kiegyezésre való törekvés szándékával.

Ha Orbán Viktor köztársasági elnök lesz, Lázár János követheti őt a miniszterelnöki székben

Orbán Viktor már miniszterelnökként, 2012-ben a Handelsblatt című német lapnak árulta el, hogy foglalkoztatta a prezidenciális rendszer, mivel "egy elnöki rendszer valószínűleg alkalmasabb nehéz reformok végrehajtására, mint egy parlamentáris". Mint mondta: a demokrácia "szenvedélyes híve", de legyen szabad feltennie a kérdést, "vajon korszerűek-e még a demokratikus rendszerek vezetési struktúrái". Ugyanis a jelenlegi demokratikus rendszerek "beépített problémája a vezetés gyengesége, és ezt nem szabad tabunak nyilvánítani" - emlékeztetett a lap.

A miniszterelnök korábban a Kúrián is nyíltan elmondta: 2010-ben is számos érv szólt amellett, hogy Magyarország áttérjen a prezidenciális, elnöki rendszerre, de végül történeti és jogtiszteleti okok miatt maradtak a parlamentarizmusnál.