Az illegális határátlépési adatok azt bizonyítják, hogy Európa a délszláv válság óta a legsúlyosabb válságát éli, amely közvetlenül érinti Magyarországot is - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a Keleti pályaudvarnál kialakult helyzet is bizonyítja, hogy a biztonsági határzárra szükség van a déli határon. Ellenkező esetben továbbra is százezrek érkeznének ellenőrizetlenül Magyarországra, és így bárhol bármikor kialakulhatnak a keleti pályaudvarihoz hasonló esetek a miniszter szerint.

A németek hibája

Lázár a Keleti pályaudvarnál kialakult helyzet okaként azt jelölte meg, hogy Németország több mint egy hete befogadást, korlátlan belépést ígért a szíriai menekülteknek, "meghívta őket a terített asztalhoz" és ez váltotta ki bennük a reményt. Értékelése szerint a német kormány kommunikációs hibák tömegét követte el, egyik nap hívták a bevándorlókat, másik nap ellenőrzésre kötelezték őket.

Vasárnap a magyar kormány a német Belügyminisztériumtól kért segítséget - folytatta -, jellemzőnek nevezve a német álláspontra, hogy a tárca tisztviselője azt mondta Czukor József nagykövetnek, hogy 250-300 embert engedjenek fel a vonatra és a sajtónak ne szóljanak róla.

A német kormány világos beszédének hiányával magyarázta, hogy vasárnap óta a bevándorlók egyre türelmetlenebbek és agresszívabbak, megtagadják az együttműködést a magyar hatóságokkal.

A kormány arra kéri a budapesti német nagykövetség diplomatáit, hogy menjenek el a Keleti pályaudvarhoz és tájékoztassák az ott lévő illegális bevándorlókat Németország álláspontjáról. Nem elég, hogy a külképviselet honlapján tételesen leírják, mit kell tenni - szögezte le, hozzátéve: ha nem mennek a diplomaták helyszínre, akkor a bevándorlók menjenek a német nagykövetséghez és ott próbáljanak meggyőződni az eljárásról, próbáljanak német belépési vízumért folyamodni.

Miniszterelnökség vezetője továbbá arról is beszélt, hogy ha a magyar kormány feladná schengeni kötelezettségei betartását, az automatikusan azzal járna, hogy Magyarország kívül maradna Schengenen. A tárcavezető többször is nyomatékosította: ha Magyarország nem tudja betartani Schengent, akkor kimarad belőle. Mint mondta, Ausztria hétfőn és kedden csak fokozott határellenőrzést hajtott végre, ami semmi ahhoz képest, ha Bécs visszaállítja a schengeni határellenőrzést. Magyarországnak EU-s kötelessége, hogy megvédje saját és az unió határait, "ebből nem adunk fel semmit" - jelentette ki.

A hatóságok ellenőrizni fognak

Lázár emlékeztetett a MÁV döntésére, amely szerint Budapestről nem indít járatokat Nyugat-Európába, mert nem tudja garantálni a közlekedés és az utasok biztonságát, valamint azt sem, hogy a jegyet váltók célba is érnek. A miniszter azonban közölte: a hatóságok Budapest és a magyar-osztrák határ között el fogják végezni a schengeni kötelezettségekkel kapcsolatos ellenőrzéseket, a rendőrség folyamatosan ellenőrzi majd azokat a - például győri - belföldi járatokat, amelyet nyugati irányba közlekednek. Hangsúlyozta azt is: a rendőrség feladata nem az erőszak, hanem az ország védelme.

A politikus egyúttal kérte a bevándorlókat, tartsák be Magyarország törvényeit, az EU szabályait, regisztráljanak a bevándorlási hivatalnál, és ha menekültek, adják be a kérelmet. Szavai szerint ma a bevándorlók nagy többsége megtagadja az együttműködést - például az egészségügyi szűrővizsgálatokkal kapcsolatban -, amit aggasztónak tart.

Magyarország saját magával határos

Azt is hangoztatta: a magyar álláspont szerint Európa nem mondhat le határai védelméről. A miniszter népvándorlási válságként jellemezte a kialakult helyzetet és szóvá tette, hogy 5-6 ország viszi Európa határvédelmi terheit. Magyarország tiszteletben tartja, ha valamely ország menekülteket akar befogadni, de itt erre nincs szükség.

"Ha Magyarországon munkaerőhiányt vagy demográfiai deficitet kellene korrigálni, akkor azt mindenféleképpen magyarokkal tudjuk megtenni, hiszen Magyarország az az ország, amely saját magával határos" - jelentette ki.

A régi tagállamok fenyegetik az újakat

A Miniszterelnökség vezetője szerint a régi EU-tagállamok fenyegetik az újakat a bevándorlási kvótarendszer bevezetése érdekében. Lázár azzal indokolta a visegrádi négyek kormányfőinek pénteki tanácskozását, hogy a régi és az új tagállamok között éles különbség van a helyzet megítélésében és a közép-európai országok számítanak egymás segítségére. Beszédesnek nevezte, hogy a szlovák kormányfő a magyar intézkedéseket méltatta és egyetértett azzal a felvetéssel is, miszerint a térség országai az ott született romák integrációját sem tudták még megoldani. (Az FT csütörtökön arról írt, hogy a V4-ek között is lazult már a kvótarendszer elutasítása, lényegében csak a szlovákok állnak Magyarország mellett, a lengyel és cseh álláspont már enyhült - a szerk.)

Lázár méltatlannak, igazságtalannak és károsnak minősítette a Magyarországgal szemben zajló "kirekesztő folyamatot", és visszautasította azokat a nyugat-európai nyilatkozatokat, amelyek a magyar határvédelmi tevékenységet illetik. Megdöbbentőnek nevezte, hogy Ausztria az EU-támogatások felfüggesztésével próbálná rákényszeríteni a tagállamokat arra, hogy elfogadják a kvótarendszert. Ez politikai konfliktusokat szül, egymásnak ugrasztja az EU részeit - értékelt.

Türelmi időben vagyunk

A Ház előtt fekvő kormányzati és Fidesz-KDNP-s, a tömeges bevándorlás kezelését célzó javaslatok hatálybalépésével kapcsolatban úgy fogalmazott, "szeptember 15-ig türelmi időben vagyunk". Megjegyezte: a kormányfő utasította az igazságügyi minisztert, hogy - jogvédői kritikák alapján - vizsgálja meg, hogyan lehet pontosan leszabályozni a kabinet szándékait.

Összegzése szerint az illegális határátlépési adatok azt bizonyítják, hogy Európa a délszláv krízis óta a legsúlyosabb válságát éli, amely közvetlenül érinti Magyarországot is. Lázár szerint a Keletinél kialakult helyzet is bizonyítja, hogy a biztonsági határzárra szükség van a déli határon. Ellenkező esetben továbbra is százezrek érkeznének ellenőrizetlenül Magyarországra, és így bárhol bármikor kialakulhatnak a keleti pályaudvarihoz hasonló esetek - jelentette ki. A miniszter egyúttal arra kérte a politikusokat és a sajtót, hagyja abba annak a több 10 ezer állami alkalmazottnak - rendőr, katona, tisztviselő - a politikai támadását, akik messze túlteljesítve vesznek részt a bevándorlók ügyeinek megoldásában. Hozzátette: a kormány vállalja a felelősséget, áll a nyilvános kritikák elé.