Bevándorlás - plusz pénzt kap Magyarország Brüsszeltől

Az Európai Bizottság szóvivője szerdán arra utalt, hogy jövő hétfőn jelenthetik be, mennyi támogatást kap Magyarország az unió menekültügyi alapjából. Nyolc millió euró sürgősségi támogatást kértünk a bevándorlókat fogadó kapacitások bővítésére.
MTI, 2015. szeptember 2. szerda, 13:34
Fotó: Napi.hu

Magyarország nyolc millió euró sürgősségi támogatást kért az integrációs célú menekültügyi-migrációs uniós alapból, annak érdekében, hogy növelhessék az országba érkezők fogadását szolgáló kapacitásokat - közölte a testület sajtótájékoztatóján Natasha Bertaud szóvivő.

Mint mondta, Brüsszel gyorsított eljárásban bírálja el a kérelmet. Hozzátette, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtöki brüsszeli megbeszélésein a legmagasabb politikai szinten is megvitathatják a kérdést. "Emlékeztetek ugyanakkor arra, hogy (Dimitrisz) Avramopulosz (migrációs és uniós belügyekkel foglalkozó uniós) biztos hétfőn Budapestre megy, ami időben megfelelő lehetőséget nyújt majd bejelentésekre" - fogalmazott a szóvivő.

Vádemelést javasol a rendőrség egy embercsempész csoport ellen

Vádemelést javasol a rendőrség egy szír, egy egyiptomi, egy palesztin és négy szlovák állampolgár ellen, akik 30 illegális bevándorló szállítását szervezték meg - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata szerdán a police.hu oldalon. Mint írták, az embercsempész csoport tagjai tavaly október vége és január vége között három alkalommal összesen 30 Magyarországon tartózkodó illegális bevándorló - 26 szír és 4 afgán állampolgár - továbbszállítását szervezték meg.

A Szlovákiában tartózkodó szír és egyiptomi állampolgárságú személyek internetes hirdetés útján sofőröket toboroztak, majd Magyarországon gépjárműveket béreltettek velük a migránsok szállításához - írta a rendőrség. A palesztin és a szlovák állampolgárságú elkövetőket tetten érték a nyomozók, míg egyiptomi társukat idén márciusban Debrecenben, a szír gyanúsítottat pedig - az ellene kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján - júniusban Szerbiában fogták el a rendőrök.

A szír, az egyiptomi és a palesztin gyanúsítottat jelenleg is fogva tartják, a négy szlovák állampolgár szabadlábon védekezik.
A rendőrség befejezte a nyomozást az ügyben, és az iratokat vádemelési javaslattal megküldte a győri járási ügyészségnek.

A rendőri sorfal elé vonult a migránsok egy csoportja a Keletinél
A rendőri sorfal elé vonult a migránsok egy csoportja szerda délben a fővárosi Keleti pályaudvarnál - számolt az M1 tudósítója a helyszínről. A tudósítás szerint az válthatta ki az indulatokat, hogy a Készenléti Rendőrség egy csoportja elkezdte felszámolni a Baross térnél lévő sátrakat és matracokat, amelyekben, illetve amelyeken a bevándorlók életvitelszerűen tartózkodnak napok óta.

A pályaudvar főbejárata előtt összegyűlt tömeg az elmúlt napokban ismert mondatokat skandálta, például azt, hogy "Szabadok akarunk lenni" . Atrocitásra nem került sor, a migránsok rövid idő után elcsendesedtek.

Újabb rendőrségi gyűjtőpont létesül Röszkénél

Újabb rendőrségi gyűjtőpont épül Röszke közelében - érősítette meg szerdán a Belügyminisztérium. Az MTI tudósítója azt látta, hogy - néhány száz méterre a röszkei úgynevezett hangártól, ahol a migránsok regisztrációját végzik - az új gyűjtőpont kialakításán a munkások mellett elítéltek is dolgoznak, büntetés-végrehajtási őrök felügyelete mellett. A hétszázszor százötven méteres terültet ugyanolyan horganyzott acél oszlopokkal kerítik körbe, mint amiből az ideiglenes határzár épült a határszakaszon.

Az utóbbi hetekben Röszke térségében érkezett be az országba a legtöbb illegális bevándorló. A déli határszakaszon elkészült ugyanis az ideiglenes határzár gyorstelepítésű drótakadály része. Röszke közelében azonban a magyarországi település és a szerbiai Szabadka között áthalad a vasútvonal - a síneknél nincs kifeszítve drót -, amit kihasználva a migránsok be tudnak lépni az országba. Itt a múlt héten leállították a vasúti közlekedést, mert a migránsok megdobálták a közlekedő vonatot.

A migrációs helyzetet kezelő intézkedések vizsgálatára kérte a főpolgármestert a testület

A Fővárosi Közgyűlés szerdán felkérte a főpolgármestert: vizsgálja meg a Budapestet érintő migrációs helyzettel kapcsolatos többletfeladatok ellátási módját és finanszírozási feltételeit. A testület felkérte Tarlós Istvánt, hogy a feladatellátásban részt vevő fővárosi intézmények és közszolgáltató cégek többletfeladatai alapján valamennyi szükséges döntést terjessze be a testület következő ülésére.

A Fővárosi Közgyűlés 31 igen szavazatával, Tokody Marcell (Jobbik) nem voksa ellenében fogadta el az előterjesztést. A javaslat vitája alatt jobbikos szimpatizánsok transzparenst tartottak a kezükben, amelyre az volt írva: "Budapest nem menekülttábor".

Tarlós István kijelentette: amellett, hogy a fővárosi intézkedések "bírnak humanitárius motivációval", a fő cél megóvni Budapestet "egy kontrollálatlan áradattól". A főpolgármester összefogást kért az ügyben, továbbá azt, hogy senki ne használja a helyzetet politikai haszonszerzésre.

Tarlós István hangsúlyozta: nem magyar problémáról van szó. Nem Magyarországon van tehetetlenség, az Európai Unió kapkod, az "életszerűtlen szabályai teszik tehetetlenné"; ezek a szabályok a magyar kormányt akadályozzák abban, hogy hatékony intézkedéseket tehessen - mondta.

Szavai szerint nemcsak háborús országokból érkeznek migránsok Magyarországra, hatósági információk vannak arról, hogy a magyar határ közelében ezrével vannak eldobált, összetépet úti okmányok. Lehet ilyet jóhiszeműen tenni? - vetette fel a kérdést. Tarlós István megjegyezte, a törvény szerint a migrációs ügyben a fővárosnak semmilyen feladata és kötelezettsége nincs. Mint mondta, elsősorban a budapestiek érdekében igyekeznek cselekedni. A főpolgármester szerint azt kell megakadályozni, hogy azonosítatlan emberek özöne érkezzen az országba.

A jobbikosok minapi Verseny utcai és a közgyűlésen történt akciójára reagálva Tarlós István arról beszélt: nem a Jobbiknak kell rávilágítania arra, hogy a migránsok áradata milyen veszélyekkel jár.

Kocsis Máté (Fidesz) önkormányzati és rendészeti tanácsnok, a VIII. kerület polgármestere Gy. Németh Erzsébet (DK) azon felvetésére, hogy miért nem nyújtottak be az ügyben konkrét összegeket tartalmazó előterjesztést, elmondta: a következő ülésre is maximum keretösszeget tudnak majd előterjeszteni a folyamatos változások miatt. Bíznak abban, hogy a migrációs helyzethez kapcsolódó törvények elfogadása után csökkenni fog a fővárosra nehezedő migrációs nyomás. Közölte: a Verseny utcai központi és ideiglenes szociális ellátó intézmény kialakítása csütörtökön kezdődik és várhatóan 10-12 napot vesz igénybe.

Kocsis Máté a közgyűlés ülését követően újságíróknak elmondta, a Verseny utcai helyszínen lesz olyan sátortetővel fedett rész, ahol a migránsokat nem éri majd az eső, továbbá az önkéntesek bevonásával kialakítják az alapvető higiénés és egészségügyi feltételeket.

A munkálatok költsége beletartozik abba a mintegy 400 millió forintra becsült keretösszegbe, amelyet a fővárosi önkormányzat 2015. augusztus és december között az illegális bevándorlás problémáinak kezelésére használ fel - fejtette ki.

A vitában a felszólalók egyetértettek abban, hogy köszönet jár az ügy kezelésében a fővárosi vezetésnek és a civileknek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2015.09.02 22:11

@matrica: ellopni az is elég bőven. Hamar rendelni 1 tanulmányt a századvégtől !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matrica, 2015.09.02 19:48

@hunorti:
Akkor megvan a valasz arra, hogy mire kapnak a gorogok meg olaszok 500milliot???
Orulok, hogy segithettem..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.09.02 19:27

@matrica: Az Unio mar hetek ota kerte Orbanekat, hogy fejezzek be a hisztit es mondjak meg, mire van szukseguk......na persze úgy nem kell a lóvé ,hogy befogadjunk 100 000 embert ,..!!!!!!!!!!!!!!!!!4
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matrica, 2015.09.02 19:22

@hunorti@matolcsy:

Ennyit kertek Orbanek. Ha 500milliot kernek, annyit kapnanak.
Az Unio mar hetek ota kerte Orbanekat, hogy fejezzek be a hisztit es mondjak meg, mire van szukseguk.
Ezek szerint egeret szultek a hegyek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.09.02 18:39

...ezt naponta fogja utalni az unió?...
Ilyen röhejes összeget Gyurcsány kap két nap alatt az uniótól.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html