Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarország nyolc millió euró sürgősségi támogatást kért az integrációs célú menekültügyi-migrációs uniós alapból, annak érdekében, hogy növelhessék az országba érkezők fogadását szolgáló kapacitásokat - közölte a testület sajtótájékoztatóján Natasha Bertaud szóvivő.

Mint mondta, Brüsszel gyorsított eljárásban bírálja el a kérelmet. Hozzátette, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtöki brüsszeli megbeszélésein a legmagasabb politikai szinten is megvitathatják a kérdést. "Emlékeztetek ugyanakkor arra, hogy (Dimitrisz) Avramopulosz (migrációs és uniós belügyekkel foglalkozó uniós) biztos hétfőn Budapestre megy, ami időben megfelelő lehetőséget nyújt majd bejelentésekre" - fogalmazott a szóvivő.

Vádemelést javasol a rendőrség egy embercsempész csoport ellen

Vádemelést javasol a rendőrség egy szír, egy egyiptomi, egy palesztin és négy szlovák állampolgár ellen, akik 30 illegális bevándorló szállítását szervezték meg - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata szerdán a police.hu oldalon. Mint írták, az embercsempész csoport tagjai tavaly október vége és január vége között három alkalommal összesen 30 Magyarországon tartózkodó illegális bevándorló - 26 szír és 4 afgán állampolgár - továbbszállítását szervezték meg.

A Szlovákiában tartózkodó szír és egyiptomi állampolgárságú személyek internetes hirdetés útján sofőröket toboroztak, majd Magyarországon gépjárműveket béreltettek velük a migránsok szállításához - írta a rendőrség. A palesztin és a szlovák állampolgárságú elkövetőket tetten érték a nyomozók, míg egyiptomi társukat idén márciusban Debrecenben, a szír gyanúsítottat pedig - az ellene kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján - júniusban Szerbiában fogták el a rendőrök.

A szír, az egyiptomi és a palesztin gyanúsítottat jelenleg is fogva tartják, a négy szlovák állampolgár szabadlábon védekezik.
A rendőrség befejezte a nyomozást az ügyben, és az iratokat vádemelési javaslattal megküldte a győri járási ügyészségnek.

Kép: MTI

A rendőri sorfal elé vonult a migránsok egy csoportja a Keletinél

A rendőri sorfal elé vonult a migránsok egy csoportja szerda délben a fővárosi Keleti pályaudvarnál - számolt az M1 tudósítója a helyszínről. A tudósítás szerint az válthatta ki az indulatokat, hogy a Készenléti Rendőrség egy csoportja elkezdte felszámolni a Baross térnél lévő sátrakat és matracokat, amelyekben, illetve amelyeken a bevándorlók életvitelszerűen tartózkodnak napok óta.

A pályaudvar főbejárata előtt összegyűlt tömeg az elmúlt napokban ismert mondatokat skandálta, például azt, hogy "Szabadok akarunk lenni" . Atrocitásra nem került sor, a migránsok rövid idő után elcsendesedtek.

Újabb rendőrségi gyűjtőpont létesül Röszkénél

Újabb rendőrségi gyűjtőpont épül Röszke közelében - érősítette meg szerdán a Belügyminisztérium. Az MTI tudósítója azt látta, hogy - néhány száz méterre a röszkei úgynevezett hangártól, ahol a migránsok regisztrációját végzik - az új gyűjtőpont kialakításán a munkások mellett elítéltek is dolgoznak, büntetés-végrehajtási őrök felügyelete mellett. A hétszázszor százötven méteres terültet ugyanolyan horganyzott acél oszlopokkal kerítik körbe, mint amiből az ideiglenes határzár épült a határszakaszon.

Az utóbbi hetekben Röszke térségében érkezett be az országba a legtöbb illegális bevándorló. A déli határszakaszon elkészült ugyanis az ideiglenes határzár gyorstelepítésű drótakadály része. Röszke közelében azonban a magyarországi település és a szerbiai Szabadka között áthalad a vasútvonal - a síneknél nincs kifeszítve drót -, amit kihasználva a migránsok be tudnak lépni az országba. Itt a múlt héten leállították a vasúti közlekedést, mert a migránsok megdobálták a közlekedő vonatot.

A migrációs helyzetet kezelő intézkedések vizsgálatára kérte a főpolgármestert a testület

A Fővárosi Közgyűlés szerdán felkérte a főpolgármestert: vizsgálja meg a Budapestet érintő migrációs helyzettel kapcsolatos többletfeladatok ellátási módját és finanszírozási feltételeit. A testület felkérte Tarlós Istvánt, hogy a feladatellátásban részt vevő fővárosi intézmények és közszolgáltató cégek többletfeladatai alapján valamennyi szükséges döntést terjessze be a testület következő ülésére.

A Fővárosi Közgyűlés 31 igen szavazatával, Tokody Marcell (Jobbik) nem voksa ellenében fogadta el az előterjesztést. A javaslat vitája alatt jobbikos szimpatizánsok transzparenst tartottak a kezükben, amelyre az volt írva: "Budapest nem menekülttábor".

Tarlós István kijelentette: amellett, hogy a fővárosi intézkedések "bírnak humanitárius motivációval", a fő cél megóvni Budapestet "egy kontrollálatlan áradattól". A főpolgármester összefogást kért az ügyben, továbbá azt, hogy senki ne használja a helyzetet politikai haszonszerzésre.

Tarlós István hangsúlyozta: nem magyar problémáról van szó. Nem Magyarországon van tehetetlenség, az Európai Unió kapkod, az "életszerűtlen szabályai teszik tehetetlenné"; ezek a szabályok a magyar kormányt akadályozzák abban, hogy hatékony intézkedéseket tehessen - mondta.

Szavai szerint nemcsak háborús országokból érkeznek migránsok Magyarországra, hatósági információk vannak arról, hogy a magyar határ közelében ezrével vannak eldobált, összetépet úti okmányok. Lehet ilyet jóhiszeműen tenni? - vetette fel a kérdést. Tarlós István megjegyezte, a törvény szerint a migrációs ügyben a fővárosnak semmilyen feladata és kötelezettsége nincs. Mint mondta, elsősorban a budapestiek érdekében igyekeznek cselekedni. A főpolgármester szerint azt kell megakadályozni, hogy azonosítatlan emberek özöne érkezzen az országba.

A jobbikosok minapi Verseny utcai és a közgyűlésen történt akciójára reagálva Tarlós István arról beszélt: nem a Jobbiknak kell rávilágítania arra, hogy a migránsok áradata milyen veszélyekkel jár.

Kocsis Máté (Fidesz) önkormányzati és rendészeti tanácsnok, a VIII. kerület polgármestere Gy. Németh Erzsébet (DK) azon felvetésére, hogy miért nem nyújtottak be az ügyben konkrét összegeket tartalmazó előterjesztést, elmondta: a következő ülésre is maximum keretösszeget tudnak majd előterjeszteni a folyamatos változások miatt. Bíznak abban, hogy a migrációs helyzethez kapcsolódó törvények elfogadása után csökkenni fog a fővárosra nehezedő migrációs nyomás. Közölte: a Verseny utcai központi és ideiglenes szociális ellátó intézmény kialakítása csütörtökön kezdődik és várhatóan 10-12 napot vesz igénybe.

Kocsis Máté a közgyűlés ülését követően újságíróknak elmondta, a Verseny utcai helyszínen lesz olyan sátortetővel fedett rész, ahol a migránsokat nem éri majd az eső, továbbá az önkéntesek bevonásával kialakítják az alapvető higiénés és egészségügyi feltételeket.

A munkálatok költsége beletartozik abba a mintegy 400 millió forintra becsült keretösszegbe, amelyet a fővárosi önkormányzat 2015. augusztus és december között az illegális bevándorlás problémáinak kezelésére használ fel - fejtette ki.

A vitában a felszólalók egyetértettek abban, hogy köszönet jár az ügy kezelésében a fővárosi vezetésnek és a civileknek.