Bevándorlás - tiltakozik Sormás és Martonfa

Közös fellépésről állapodott meg Sormás és Martonfa, az a két település, amelyeket a magyar kormány kijelölt a bevándorlókat fogadó ideiglenes állomások helyszínének.
MTI, 2015. augusztus 9. vasárnap, 14:05
Fotó: Napi.hu

Közös megmozdulásokkal, együtt lépnek fel a jövőben a menekülteket ideiglenesen befogadó állomások megépítése ellen a Zala megyei Sormás és a baranyai Martonfa képviselői. Erről vasárnap állapodtak meg Sormáson a két település képviselői. A zárt ajtók mögött folytatott egyeztetésen közel húsz ember vett részt a két, a kormány által ideiglenes befogadóállomás építésére kijelölt településről.

Az ezt követően tartott sajtótájékoztatón Lenkovits Zoltán, a sormási civilek által életre hívott válságstáb vezetője elmondta: a két település lakói közösen szeretnék elérni, hogy ne építsenek menekülttáborokat. Hozzátette, hogy Martonfa polgármesterével ők kezdeményezték az egyeztetést, amelyen azonban más elfoglaltságára hivatkozva Sormás polgármester-asszonya nem vett részt.

Bosnyák András, a baranyai település független polgármestere azt mondta: nemcsak abban közösek a szándékaik, hogy egyik településen se létesüljön befogadóállomás, de "az országban sehol ne épüljön". Nem kívánta elárulni, hogy a tiltakozásnak milyen formáját választják még, de úgy fogalmazott, hogy erre azért van szükség, mert "antidemokratikus módon döntöttek" felettük.

Póczai Zoltán, Sormás alpolgármestere is részt vett az egyeztetéseken, de mint az MTI kérdésére elmondta: magánemberként jött el. Meglátása szerint a falu lakóinak 98 százaléka ellene van a táborépítésnek, a képviselő-testület is határozatot hozott arról, hogy nem értenek együtt ezzel a tervvel.

Kedden Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára már tárgyalt a két település vezetőjével. Utána az MTI-nek elmondta, a kormány mindent megtesz azért, hogy a két településen megőrizze a közbiztonságot és biztosítsa a települések zökkenőmentes mindennapi életének feltételeit. Tájékoztatása szerint a polgármesterekkel áttekintették az ideiglenes tábor által okozott vélt vagy valós biztonsági kockázatokat, és azt, hogy miként lehet megóvni a települések biztonságát. Erre példaként hozta, hogy a tárca segítséget nyújt a polgárőri és rendőri jelenlét erősítésében, és - amennyiben szükséges - térfigyelő kamara-rendszer kiépítésében.

Az államtitkár érthetőnek nevezte a lakossági aggályokat, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az újonnan létrehozandó állomást rövid időre tervezik, és a megvalósítás alatt is folyamatosak lesznek a kormányzati egyeztetések. Az ezer-ezer fős nyitott intézményekben a menekültkérelem elbírálásáig helyezik el az illegális migránsokat - közölte.

Martonfa és Sormás vezetője azt is kérte, hogy a kormány oldja meg az ideiglenes befogadóállomással összefüggő problémákat - tette hozzá, jelezve: mindent megadnak a települések mindennapi életének zökkenőmentességéhez.

Kétmilliárd forintot költött a bevándorlási hivatal
A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) az idei első félévben kétmilliárd forintot költött a bevándorlók ellátására és egészségügyi vizsgálatokra, ez duplája a tavalyi költségeknek - mondta Végh Zsuzsanna, a hivatal főigazgatója az állami tévében. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) személyre szabottan rendeli el azokat a szűrővizsgálatokat, amelyek a járványügyi kockázatok csökkentéséhez szükségesek. Ezeknek a vizsgálatoknak a költsége több százmillió forint is lehet ebben az évben - tette hozzá.
A tudósításban elhangzott, hogy a megnövekedett feladatok miatt a kormány 10 milliárd forint pluszt pénzt adott a bevándorlási hivatalnak, ebből egyebek mellett új munkatársasakat vesznek fel, akik a kérelmek feldolgozásában és a befogadó állomások működtetésében segítenek.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2015.08.10 09:52

Hiába a tiltakozás, ugyanitt olvasható, hogy kell a bevándorló Európának, és kell Magyarországnak.
Miért kell?
Mert kell a rabszolgatartó munkáltatóknak, aki olcsóbban dolgozik.
Ezért vagy és leszel magyarként munkanélküli, mert 40 év fölötti vagy, vagy csak nem vagy szimpatikus, vagy fiatalként többet akarsz keresni.
Viszont arra jó leszel, hogy a tőled levont és kinyúzott adókból a bevándorlás és a kormány bevándorlás ellenes hazugságkampányra is kitermeld a milliárdokat.
Azt is olvashattuk, hogy ezek után még emelni akarják a nyugdíjkorhatárt. Hogy véletlenül se éld meg azt a kort, csak adózz amíg meg nem döglesz. És ha kimerültél a munkában meg a népnyúzásban, akkor a bevándorló dolgozik helyetted.
És te még szavazni jársz ezekre a mocsok politikusokra?
Tényleg ennyire hülyére lehet venni?
Mert engem nem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2015.08.10 09:39

@matrica:

Az üdvöskéid kívülről sötétek, te meg belülről vagy az...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.08.10 09:34

..nem kel sehol menekülttábor !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matrica, 2015.08.10 06:03

Aki masnak vermet as, maga esik bele...

Milliokat koltottek a gyulolet kampanyra es most meg csodalkoznak, hogy paraznak az emberek????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2015.08.09 23:23

Megy itt a szarakodás. A hadsereget vezényeljék ki a határra. Milliárdokért tartunk fent egy hadsereget az adóinkból. Azért, hogy a laktanyákban üldögéljenek? Most itt a vészhelyzet. Védjék meg az országot, állítsák meg a bennünket elárasztó feka áradatot! Migránsok tünés haza!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html