Bevándorlás - válsághelyzetet hirdetne ki a kormány és a Fidesz

Az államhatáron létesítendő tranzitzónák kialakítására és egy új jogi kategóriára, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre is javaslatot tesz a kormány és a Fidesz abban az összesen 13 - köztük két sarkalatos, a honvédelmi és a rendőrségi - törvény módosítását kezdeményező javaslatcsomagban, amelyet pénteken nyújtanak be, és egy hét múlva dönthet róla a parlament - közölte Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese budapesti sajtótájékoztatóján.
MTI, 2015. augusztus 28. péntek, 15:13
Fotó: Reuters

A politikus elmondta: a déli határon Szerbia felé nyitott tranzitzónákból - amelyekben elhelyezhetők lesznek a nagy számban érkező migránsok - mindaddig nem lehet majd belépni Magyarországra, amíg a menekültügyi eljárások nem zárulnak le. A tranzitzónák helyét a Belügyminisztérium fogja kijelölni. Gulyás Gergely kérdésre rendkívül csekélynek nevezte annak az esélyét, hogy a Szerbia felől Magyarországra érkezők menekültstátust kapjanak.

Arra a felvetésre, hogy mindezek alapján megszűnne az ide érkező migránsok Magyarországon belüli utaztatása a kijelölt helyekre, azt válaszolta: "ez reményeink szerint ezt jelenti".

Az új jogi kategóriát, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet a kormány rendelheti majd el a rendőrség és a menekültügyi hatóság vezetőjének kezdeményezésére, miniszteri javaslatra - közölte a képviselő. Hozzátette, hogy a kabinet élni is fog ezzel a felhatalmazással. Az ilyen válsághelyzet bevezetésével a jogszabályi rendelkezések speciális eszközöket biztosítanak az államnak és az eljáró hatóságoknak.

A parlament elé kerülő indítvány tartalmazza a honvédelmi törvény módosítását is, amely megteremtené a lehetőségét annak, hogy az államhatár védelmében a honvédség közreműködhessen.

A fideszes képviselő beszámolt a büntető törvénykönyv (Btk.) tervezett módosításáról is, amely szintén része a javaslatcsomagnak. Ennek alapján önálló Btk.-tényállás lesz a technikai határzár megrongálása. Javasolják továbbá, hogy súlyosabban szankcionálják az embercsempészetet, az embercsempészektől pedig a bűncselekmény elkövetésének ideje alatt szerzett összes vagyont elkoboznák.

Az előterjesztésnek az is része, hogy a határátlépés során elkövetett bűncselekmény szankcionálásakor ne legyen mellőzhető a kiutasítás. Gulyás Gergely igennel válaszolt arra a felvetésre, hogy ezek szerint aki illegálisan jön Magyarországra, az hosszú távon nem maradhat itt, mert kiutasítás lesz a vége.

A határzárral kapcsolatos önálló büntetőjogi tényállások ügyében indult büntetőeljárásokban kizárólagos hatásköre lesz a Szegedi Járásbíróságnak és a Szegedi Törvényszéknek - közölte.

A nagy számú menekültkérelem megfelelő kezelése érdekében speciális eljárás bevezetése szintén indokolt, ezért változik a polgári perrendtartásról szóló törvény is. Csakúgy, mint az építésügyi törvény, amely az illegális határátlépők számának drasztikus növekedése miatt szükségessé váló építmények létesítésével kapcsolatban módosul - tájékoztatott Gulyás Gergely.

Összegzése szerint a tervezett, várhatóan szeptember közepétől hatályos módosítások - amelyekhez várják az ellenzék támogatását is - alkalmasak lehetnek az illegális gazdasági bevándorlás megakadályozására. Azt is mondta, hogy szerinte a változtatások nem sértenek nemzetközi előírásokat.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese a tájékoztatón bírálta az Európai Uniót is, amely szerinte nem képes a bevándorlás áradatában megfelelő intézkedéseket hozni. Felelőtlen az az uniós politika, amely arra biztatja a jobb élet reményében elinduló gazdasági bevándorlókat, hogy jöjjenek Európába - hangsúlyozta.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2015.08.31 09:03

@mirko:

Ezért vagy te itt, hogy emlékeztess.

A népvándorlás olyan méretű, hogy kezd minden országot a kényes és nehezen megőrzött egyensúlyából felborítani.

Kevésbé humánus és még kevésbé humánus megoldások között lehet csak választani.

A magyar emigránsok 56 után évekig laktak táborokban, olykor nagyon rossz körülmények között. A kezdeti nagy lelkesedés elég hamar kihűlt.

Most lelkesedés sincsen, csak elkeseredés.

Az is hozzá tartozik a lényeghez, hogy akkor Európában nem volt semmilyen jólét, éppen csak a háború utáni túlélés foglalta le at embereket és a nyugalom megőrzésének vágya.

Ma sokkal többet veszthet mindenki, ezért nagy az idegesség és az idegenkedés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mirko, 2015.08.31 08:59

@Bulemia:
Azt kifelejtetted, hogy a kormány hónapok óta uszít, gyűlöletet korbácsól félelmet gerjeszt.
A migráció nem magyar probléma, hanem globális, nem is tudnánk megoldani akkor sem ha nem otromba módon állnánk hozzá.
De Magyarország úgy áll hozzá, hogy ismét a szégyenpadra ültetnek bennünket.
Az első jelzések már megtörténtek, lásd a francia külügyér véleményét. Szíjjártó súlytalansága a saját seggének a földhöz verésén kívül ami fájni fog, nem nyom a serpenyőben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.08.31 08:48

@lauda: Pokolba a migránsokkal
pokolba a bürokrata EU-val

A kormánynak kutya kötelessége megvédeni a határainkat , és a Magyar népet..így igaz ...!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.08.31 08:30

@mirko:

A jelenlegi helyzet nem tartható sem itthon, sem másutt.
Ez nyilvánvaló tény.

Németország sem tud korlátlanul befogani annyi menekültet és valószínüleg nem is akar.

Magyarország képtelen eleget tenni a feladatainak - és nem is akar.

Ez előbbi kellemetlen, az utóbbi viszolygással tölti el az EU többi országát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.08.31 08:27

@lauda:

Még te is pokolra jutsz, Mgyar Nyugdíjas?

Az lehetetlen.

Ennyi jóindulattal?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html