A CEU arra kényszerült, hogy augusztus 24-ével, azonnali hatállyal felfüggessze a regisztrált menekülteknek és menedékjogot kérőknek meghirdetett OLIve oktatási programjait, valamint a közép- és dél-európai migrációs politika kutatására meghirdetett, EU által finanszírozott Marie Curie ösztöndíját - közölte az oktatási intézmény.

A közleményben hangsúlyozzák, hogy a CEU a bevándorlási különadóról szóló, augusztus 24-én életbe lépett magyar jogszabályi rendelkezések miatt kényszerült erre a lépésre. A CEU adótanácsadói szerint lehetséges, hogy a törvény értelmében az egyetemnek 25 százalékos különadót kellene fizetnie a programok után. Amíg a törvényi és adózási feltételek nem tisztázódnak, a CEU felfüggeszti a programokat - közölte az egyetem.

A CEU ugyanakkor közleményében hangsúlyozza, hogy az OLIve programok kizárólag a Magyarország területén törvényesen tartózkodó személyeknek biztosítottak oktatást. Az egyetem továbbá hangsúlyozza, mindent megtesz azért, hogy a programban végzett munkát, valamint az európai menekült és migrációs folyamatok terén végzett kutatásokat a jövőben is folytathassák.

Mi az az OLIve program?

A Nyitott Tanulási Kezdeményezés, avagy "OLIve UP" program azt vállalja, hogy segít elfogadtatni a menekültek korábbi tanulmányait, még ha annak nem is maradt írásos nyoma üldöztetésük miatt, felzárkóztatja őket angol nyelvből, és felkészíti a diákokat, hogy utána Európában bárhol mesterszakon tanulhassanak. A CEU-n az úgynevezett Open Learning Initiative - University Preparatory Program keretében egyéves képzés nappali szaknak megfelelő keretek között tanítják azokat, akik felvételt nyertek a hosszadalmas eljárás végén. A programban csak elismert menekülteket vesznek fel, és minden diák teljes ösztöndíjban részesül. Utóbbi összegét az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ Program és a Nyitott Társadalom Alapítványok illetékes szervezete állja - írta a hvg.hu egy pórul járt bangladesi férfi esetét bemutatva.

Képünk forrása: Shutterstock