Bevándorló ügy: így kavar a kormány Brüsszellel

Az Európai Bizottság segítene a migrációs hullám kezelésében, csak Magyarországnak kérnie kellene - mondta egy bizottsági tisztviselő szerdán Brüsszelben. A testület egyelőre értetlenül áll a magyar kormány döntései előtt, azt, hogy pontosan mi a probléma még ők sem értik, de leglább már folyamatos párbeszédben van a két fél. A magyar kormány nem egészen így tálalta az esetet korábban.
Szabó Zsuzsanna, 2015. június 24. szerda, 19:31
Fotó: Napi.hu

Jelentős fordulat következett be a kormány szófordulatában szerdán: míg kedden a Belügyminisztérium közölte, hogy technikai okokból, határozatlan ideig a folyamatban lévő ügyekben felfüggeszti "a Magyarországra irányuló dublini transzferek fogadását" - a menekültek visszafogadását más uniós országokból - a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, vagyis a Dublin III. rendeletben foglalt kötelezettségeit. A bejelentést elég nagy felzúdulás követte, ugyanis az Európai Bizottság is csak a sajtóból és más tagállamoktól értesült a magyar kormány lépéseiről.

Ehhez képest szerdán már lényegesen puhult a magyarországi megfogalmazás: a magyar kormányzati tisztviselők Budapesten és Brüsszelben is már arról beszéltek, hogy szó sincs semmilyen felfüggesztésről, sőt semmilyen jogi lépés nem történt az ügyben, csak arról van szó, hogy Magyarország fel szerette volna hívni a figyelmet arra, hogy komoly problémák vannak és a magyar hatóságok már elérték fizikai korlátaikat, nem tudják kezelni a magyar-szerb határon jelentkező migránshullámot. Vagyis csak "türelmet kér" az uniós tagállamoktól, amíg a bevándorlás kezeléséhez szükséges súlyos technikai, kapacitásbeli problémát orvosolja, hogy az az összes uniós aspektusnak megfeleljen.

Az Európai Bizottság egy tisztviselője szerdán is megerősítette, hogy a magyar kormány lépéseiről csak kedd este a sajtóból és más tagállamoktól értesültek, ami után haladéktalanul hivatalosan is, minden szinten felvették a kapcsolatot a magyar hatóságokkal, hogy a valós helyzetről tájékoztatást kapjanak - pontosabban arról, hogy Magyarországnak milyen konkrét problémái vannak. Az uniós bürokrata szerint Orbán Viktor is csak most küld levelet a dublini rendszerrel kapcsolatos aggályairól Jean-Claude Junckernek az Európai Bizottság elnökének és Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének, illetve ígéretet kaptak arra, hogy a csütörtökön kezdődő uniós csúcson a magyar kormányfő elmagyarázza, hogy pontosan mit is a helyzet.

A tisztviselő elismerte, hogy a mostani migráns hullám jelentős terhet ró több tagállamra és a rendszer felülvizsgálatra szorul, illetve, hogy az ilyen mértékű bevándorlás kezelése nem megoldott jelenleg - vagyis a magyar kormány által hangoztatott problémák léteznek. Ez, illetve a tagállamok önálló, nem egyeztetett akciói az egész schengeni rendszert is veszélyeztetik, ugyanis a rendszer a tagállamok közötti bizalmon alapul, s ha ez sérül, akkor ennek vége. Éppen ezért ez az EU-csúcson is kiemelt téma lesz.

A magyar kormány kommunikációjához képest azonban lényeges különbség, hogy arról a tisztviselő szerint egyáltalán nincs szó, hogy Magyarországnak egyedül kellene "megküzdenie" a problémával, ugyanis bármilyen segítséget megadnak egy tagállamnak, csak kérnie kell. Ez történt a koszovói menekülthullám esetén is. Példaként említette, hogy a déli határnál már most is részt vesz negyven tisztviselő a Frontex-en (az EU határvédelmi ügynöksége) keresztül a határőrizeti munkákban. Továbbá azt is hozzátette: azt a segítséget, amit Szicília megkapott, Magyarország is megkaphatná.  A bizottságnak ilyen típusú helyzetekre szolidaritási kerete is van, ebből is igényelhetne Magyarország - tette hozzá.

Az EB szakembere ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ezt a problémát nem kerítéssel, hanem technológiával oldaná meg a bizottság - hiszen ez már rendelkezésre áll. A kerítés Spanyolországban sem oldotta meg a problémát, így ott is várhatóan megnyitják azt - jegyezte meg. A magyar lépésekkel kapcsolatban viszont hangsúlyozta: érteni szeretnénk a problémát és akkor tudunk segíteni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Hajnalka_vagyok, 2015.06.25 17:14

@Paraszt:

"A KERÍTÉST VISZONT MEG KELL ÉPÍTENI!"

jatszuk a gondolattal: 100 bevandorlo erkezik a magyar hatarra:
a) nincs kerites, emiatt mondjuk 100 tuljut a hataron, 10-et elkapnak rogton, az orszag belsejeben elkapnak 10-20-at, a tobbi megy Nyugatra (mert egy se hulye annyira, hogy itt akarjon maradni). Ez utobbiak kozul visszakerul 10. A tobbiek meg lehet, hogy vissza se kerulnek ide (mert illegalitasban maradnak). Egyenleg: foglalkozni kell kb. 40-nel.
b) van kerites (mint tudjuk 10 m-rel magyar teruleten). Eredmeny: 100-bol 100-zal kell foglalkozni, mert azok biza magyar teruleten lesznek. bravo, sok esze van annak, aki kitalalta...

"MAGYARORSZÁGNAK UGYANIS LÉTEZNEK NAGYKÖVETSÉGEI, A MENEKÜLT STÁTUSZT OTT KELL IGÉNYELNI"

Majdnem... Az aprocska baj harmas:
a) ez nem vizumkerelem,
b) a menekult fogalmahoz tartozik, hogy az allampolgarsaga szerinti allam teruleten KIVUL van,
c) Afganisztanban, igen sok Afrikai orszagban nincs is kovetsegunk...

egyeb okos kerdes?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

xatoklesz, 2015.06.25 15:37

Német titkosszolgálat információi szerint, minimum öt millió ember készül elindulni Afrikából és Kis-Ázsiából Európába, ebből -a már ide érkezetten felül-, másfél millió már úton van.
Ki fog nekik munkát adni, (2013 novemberben 26,6 millió állástalan munkanélküli volt az EU 28 tagállamában)
Hol fognak lakni?
Mit fognak enni?
Miből fognak élni?
Erre mindre nem kevés pénz kellene, ami nincs!
-
Mindenki számíthat rá, hogy ha hagyják a bevándorlóknak ellepni Európát adóemelések lessznek a kiadások fedezésére, vagy ezekből az emberekből bűnöző lesz, mert éhen nem akar halni senki.
Javaslom berakni pót ágyat a szobánkba, hogy ez a rengeteg bevándorló -csak aki már úton van-, ha ideér majd tudjon valahol aludni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2015.06.25 11:44

@Paraszt:-Hogy a Brüsszeli EU Górék mit nem értenek az VICC!


mit nem értenek?? ki beszélt vekük?? ki szólt hozzájuk időben??
azt értenék, ha elmondtuk volna nekik, hogy ezt magunk nem tudjuk megoldani...ugyan már felállítottunk katonai sátrakat...de ez időleges..kérjük, segítsenek..
csakhogy ilyenek nem hangzottak el időben

mellesleg, amiről te beszélsz..a kerítés, nem ér semmit, ehhez elég lett volna szakemberekkel beszélni, megkérdezni őket, mondjuk bevonni a döntésbe..viszont baromi drága lesz
ráadásul a 175 km az nem semmi...és ebből 170 km a Natura 2000 területére esik...lehet, hogy nálad nem szempont, de sajnos a kormánynál sem a környezetvédelem...elképesztő mennyiségű fát kell legyilkolni, az állatvilágban okozott kárról nem is beszélve
ugyan attól, aki az emberek iránt sem érez együttérzést, miért gondolom, hogy a természet,a környezetvédelem érdekli

"baromi drága"..ugye eddig nagyjából 20 milliárd felett tartunk a kerítés áránál
ehhez csak annyit, hogy hollandia ..ugye nem vitatod, hogy sokkal, de sokkal jobb helyzetben van nálunk, hozzánk képest rohadt gazdagok.....most adta vissza vmilyen sportrendezvény lebonyolításának jogát (asszem a következő európai játékok helyszíne lett volna)...mert az magyar pénzben kb 20 milliárdba került volna nekik..és úgy gondolják, hogy most nem ennek van prioritása..nem erre kellene költeni..
ezt érted???...a hollandok meg akarnak spórolni 20 milliárdot
tudod, annyi pénzt, amit ez a kormány szinte hetente simán kidob az ablakon
de az ilyen polgárok mellett (magyarok)..akik mindennel beetethetőek, megteheti (tájékozatlanok vagyunk és tudatlanok..és ehhez még a kormány hozzáteszi a saját dezinformációs csapatát is), ahogy a sokkal tudatosabb hollandokkal ezt nem lehet
és hát ami tesznek a hollandok, azt hívják felelős kormányzásnak
ahogy ez a kormány elviszi a legfelelőtlenebb kormány címet
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2015.06.25 11:32

azért az már mindennek a legalja, hogy fogalmuk sincs, hogy egy uniós rendelet milyen hatállyal bír, mit jelent..arról beszélek, amit ők maguk is megszavaztak
elképesztő dilettantizmus megy a külügynél (is)

és az is jól látszik, hogy amit itthon naponta eljátszanak..mármint a nem egyeztetésre gondolok, máshol nemigen megy...normáliséknál nem utólag, hanem bármi cselekvés előtt szoktak egyeztetni (Lásd: szerbek, unió)

az sem megy, hogy ami tetszik, megcsinálom, azt a törvényt betartom, ami nem, arra teszek
mondjuk így megy Mo-on is,..a saját törvényeiket is megszegik, alaptörvényüket is..ha épp úgy van kedvük...naponta
de az EU (és benne a többi tagállam) nem banánköztársaság, mint Mo...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Paraszt, 2015.06.25 07:51

Tisztelt Kommentelők!
Jómagam közelről szemlélem az eseményeket ugyanis itt élek a déli határtól pár km-re.Reggelente munkába menet minden nap látok menekülteket.Néha több százat is.
Összetételük igen változó.Többségük tényleg menekült, de akadnak közöttük több száz dolláros GPS-el mászkálók is.
-Hogy a Brüsszeli EU Górék mit nem értenek az VICC!
-Hogy egyetlen egy segélyszervezete sem láttam az elmúlt 1 évben SZOMORÚ!
-A KERÍTÉST VISZONT MEG KELL ÉPÍTENI!
-MAGYARORSZÁGNAK UGYANIS LÉTEZNEK NAGYKÖVETSÉGEI, A MENEKÜLT STÁTUSZT OTT KELL IGÉNYELNI.
Egyébként minek van az országhatár, ha bárki ki-be sétálgathat rajta.
-segíteni kell a valódi menekülteken, de nem Európában, hanem még mielőtt elindulnának a saját hazájukban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html