A magyar autósokban él egy beidegződés, hogy ha külföldre utaznak, akkor igyekeznek még az utolsó hazai benzinkúton tankolni. Ez akkor is igaz, ha valamelyik autópálya erősen árazott töltőállomásáról van szó.

Ha az átlagos üzemanyagárakat nézzük, akkor ez beidegződés a benzin esetében spóroláshoz vezet, a gázolajnál nem, de a különbség minimális.

Ez Európai Bizottság friss adatai szerint a benzin 357 forintba került. Ez a 4. legalacsonyabb ár a 28 tagú Európai Unióban míg a környező uniós országok között a második. Ennél csak Romániában találunk kedvezőbb árakat, de a 3,5 forintos különbség egy 50 literes tankolásnál is csak 176 forintos különbség, amely elhanyagolható.

A benzin ára euróban
Kép: Forrás: Európai Bizottság

Ausztriában 16 forinttal kell többet fizetni a benzinért, ez 810 forintos különbség egy teli tanknál. Aki Horvátországba, Szlovéniába vagy Szlovákiába indul már 40 és 48 forintos többlettel találkozhatnak a kutakon, vagyis valóban érdemes még itthon tankolni.

A dízel a 13 legolcsóbb az EU-ban, 369,8 forint. A régióban Ausztriában, Romániában és Szlovákiában is olcsóbb, de a különbség nem jelentős 14 és 4 forint közötti. Horvátországban 7, Szlovéniában 13,5 forinttal drágább a gázolaj, így nagy kitérőket nem érdemes tenni egy hazai tankolásért.

A gázolaj ára euróban
Kép: Forrás: Európai Bizottság

Sokkal inkább arra érdemes figyelni, hogy lehetőleg ne autópályán vagy olyan nagy forgalmú helyen vegyük az üzemanyagot, ahol magasabb árak mellett is megélnek a kutak.