Bevásárolt állampapírból a lakosság

Novemberben 98,9 milliárd forinttal nőtt a lakossági állampapír-állomány, ezzel a forintban kibocsátott lakossági állampapírok teljes mennyisége csaknem 3337 milliárd forintot tesz ki, a Prémium Euró Magyar Államkötvénnyel (PEMÁK) együtt a teljes mennyiség csaknem 4197 milliárd forint - adta hírül az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt.
MTI, 2015. december 9. szerda, 14:10
Fotó: Napi.hu

Kamatozó Kincstárjegyből (KKJ) novemberben az idei év második legnagyobb értékesítése történt, csaknem 118 milliárd forint értékben jegyeztek a kisbefektetők az állampapírból. Az év eddig eltelt időszakában a KKJ- befektetések tették ki a teljes lakossági állampapír-forgalom 68 százalékát.

A Féléves Kincstárjegyet (FKJ) november közepe óta a kincstár mellett több bank is forgalmazza. Ennek eredményeként az eddigiekhez képest kiemelkedő, 14,6 milliárd forint összegben értékesítettek belőle. A Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) állománya lejárat miatt 38,6 milliárd forinttal csökkent novemberben.

A múlt hónap végén 700,8 milliárd forint volt az államkötvény állománya, ami 26 százalékos növekedés a tavaly év végihez képest. A Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK) az elsődleges állampapírpiacon kialakult alacsony hozamkörnyezet miatt továbbra is kevésbé keresett: csupán egymilliárd forinttal, 450,6 milliárd forintra növekedett az állománya az év tizenegyedik hónapjában.

HOZZÁSZÓLÁSOK