Már július elseje óta nem működik a budapesti afgán nagykövetség - tudta meg a hvg.hu. Az értesülést kedden a Külügyminisztérium is megerősítette. A tárca szerint azért zárt be a nagykövetség, mert az afgán kormány takarékossági okokból csökkenti a külképviseleti hálózatát. A portál a diplomáciai képviseletet már hiába kereste, se telefonon, se e-mailben nem reagáltak, a követség honlapja pedig gyakorlatilag nem működik; még a nagykövet üdvözlő szövegét sem lehet megnyitni.

Zsohár Zsuzsa, a hozzánk érkező menedékkérőket segítő Migration Aid szóvivője szerint az afgán menedékkérők olyan esetekben fordultak a követséghez, ha valamilyen iratra vagy tolmácsra volt szükségük, de a követség feladata volt az anyakönyvi kivonat és a halotti bizonyítvány kiállítása is. A bevándorlóknak ezután nem marad más választásuk, mint a Bevándorlási Hivatalon keresztül kapcsolatba lépni a bécsi afgán nagykövetséggel, hiszen az esetek többségében nincs pénzük telefonálásra és a magyar határt sem léphetik át.

Jogi következménye nincs, de gyakorlati-technikai problémákat okozhat - mondta az afgán nagykövetség bezárásáról Gyulai Gábor, a Helsinki Bizottság menekültügyi programvezetője, aki szerint ez azt is mutatja, hogy afgán állam gyakorlatilag működésképtelen. A követség bezárása főleg azok számára okozhat problémát, akik vissza akarnak menni Afganisztánba, mert akár több héttel is meghosszabbodhat az ügymenet - írta a hvg.hu.