A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Januárban 10 százalékos forgalomcsökkenést tapasztalt a gyógyszertárakban a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége elnöke. Korodi Karolina szerint a bevételcsökkenés a vidéki kis patikáknak okozza a legnagyobb nehézséget. Ebből a körből érkezik egyébként a legtöbb bezárásról szóló hír, bár nem minden esetben tudni, hogy mi adta a végső lökést a döntéshez. Február 1-jétől kilenc nagy értékű − onkológiai és mozgásszervi betegségekre való − gyógyszer forgalmazását a közforgalmú gyógyszertáraktól a fekvőbeteg-ellátó intézményekhez sorolták, ez Korodi szerint olyan újabb csapás, ami az érintett több mint száz patikánál a létszám leépítését, valamint a nyitva tartás rövidítését vonja maga után. A február 1-jétől kötelező plusztájékoztatás az olcsóbb gyógyszerekkel megtakarítható összegről Korodi szerint zökkenőmentes a hálózati gyógyszertáraknál, a betegek azonban ezt vegyesen fogadják: míg egy részük örül az információnak, nem kevesen inkább háborognak a vélt időhúzás miatt.

Egyetlen patikából sem érkezett olyan visszajelzés, ami a tájékoztatási kötelezettség nehezítését jelezte volna − mondta a Napinak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy minden blokkon szerepelnie kell a megtakarítható összegnek, részben azért, mert lehet, hogy eleve a preferált referencia-ársávba tartozó gyógyszert írta fel az orvos, másrészt a nem helyettesíthető gyógyszereknél ennek értelme sem lenne. Mindazonáltal további egyeztetéseket tartanak a rendszergazdákkal, hogy az összes félreérthető részletkérdést rendezzék. Az áprilistól beinduló hatóanyag alapú receptfelírással kapcsolatban Hankó megjegyezte, az orvosok az OEP-től és az informatikusoktól egységes tájékoztatást és segítséget  kapnak, s a kamara is dolgozik rajta, hogy a szabályokra, veszélyekre teljeskörűen figyelmeztessék a gyógyszerészeket. Január 1-je óta egyébként az orvosok nyomon követhetik az OEP honlapján, hogy a betegük a helyettesíthető gyógyszerek közül melyiket váltotta ki, így az esetleges panaszokat is helyükön tudják kezelni.

A kamara felmérése szerint azt utolsó negyedév érzékelhető árréscsökkenést hozott a közfinanszírozott gyógyszerek forgalmánál, a támogatott gyógyszerekből származó teljes árrésbevétel 2011-ben az előző évi 51,7 milliárd forintról 50,7 milliárd forintra csökkent.

Gyógyszertárbezárások
Évdarab
20076
200823
200947
201060
201192
Forrás: Magyar Gyógyszerészi Kamara