Budapest 12 fővárosi fenntartású kórház eszköz- és ingatlanvagyonát adná át az államnak: a Bajcsy-Zsilinszkyt, a Jahn Ferenc Dél-pestit, a Nyírő Gyulát, a Péterfy Sándor utcait, a Szent Imrét, az Egyesítettet Szent István és Szent Lászlót, a Szent Jánost és a hozzá kapcsolt észak-budai kórházakat, az Uzsoki utcait, a Károlyi Sándort, a Heim Pál gyermekkórházat, illetve a Visegrádi Rehabilitácós Szakkórház és Gyógyfürdőt, valamint a Központi Stomatológiai Intézetet.

A Magyar Nemzet által ismertetett koncepcióban az is szerepel, hogy az átszervezéssel felszabaduló ingatlanok értékesítéséből, hasznosításából lehetne finanszírozni a fővárosi kórházi rendszer átalakítását és fejlesztését. A lap tudni véli, hogy a budai Szent János kórház területének egy része lehet az, amelyet esetleg eladnak.

Vasárnap Havas Szófia, a Fővárosi Önkormányzat egészségügyi bizottságának tagja, a Szent János nemrég menesztett orvosigazgatója, és Kökény Mihály volt szocialista egészségügyi miniszter arról beszélt: a 12 intézmény több mint felét be akarják zárni. A két politikus szerint az átalakításról szóló előterjesztés 80 milliárd forinttal számol, és ha ezt a 12 intézmény ingatlanjainak 130 milliárdos összértékéből kívánják fedezni, ahhoz az intézmények több mint felét meg kellene szüntetni.

A kórházak tervezett bezárását Szócska Miklós államtitkár cáfolta. Ma Budapesten több mint 40 kórház közel száz telephelyen működik. Ezek különféle fenntartók kezében vannak (állam, fővárosi és kerületi önkormányzat, egyetem, minisztérium, alapítvány, egyház, magántulajdon).

A fővárosi kórházak állami kézbe adásának nem a bezárás a célja, hanem az, hogy a kórházi kapacitásokat hatékonyan és a betegek érdekében lehessen átrendezni: Ma ugyanis nagyon sok párhuzamosság van a rendszerben, és a betegutak teljesen rendezetlenek - mondta az Indexnek Velkey György, a főváros egészségügyi bizottságának kereszténydemokrata elnöke, a Bethesda kórház igazgatója.

Meglévő kórházak bezárásáról nincs szó, de van olyan elképzelés, hogy már üresen álló kórházi ingatlanok értékesítéséből források szabadíthatók fel - válaszolta Velkey arra a kérdésre, hogy tényleg kórházak megszüntetésére készülnek-e. Ilyen üresen álló ingatlan például az egykori lipótmezei pszichiátriai intézet, a volt Szabolcs utcai kórház vagy az észak-pesti kórház ingatlana. Velkey szerint politikai döntésre van szükség, hogy ezek értékesítése megfelelő hátteret adjon a fővárosi ellátórendszer fejlesztéséhez.