A parancsnok elmondta: összesen 40 kerékpáros rendőr, szolgálatonként egyszerre 10 biciklivel járja reggel 9 és este 9 között Budapest bicikliútjait és turisztikailag frekventált területeit. A lovas rendőrök hasonló feladatot látnak el a közparkokban, összesen 40 lóval - tette hozzá.

A biciklis rendőrök a belvárosban és a környező kerületekben - a Margitszigeten, a Római-parton és a Népliget területén - járőrözőnek szerdától. Elsődleges feladatuk, hogy fellépjenek a kerékpárosok szabálysértései ellen - mondta Balogh János.
Közlése szerint a biciklik, a ruházat és a rendőrök kiképzése összesen ötmillió forintjába került a rendőrségnek. A kiképzésben és a kerékpárok kiválasztásában, valamint felszerelésében a Magyar Kerékpárosklub volt a rendőrség segítségére; egy bicikli mintegy 130 ezer forintba került.

A Magyar Kerékpárosklub szerdán azt közölte az MTI-vel, hogy a biciklis rendőrök turisták útbaigazítására is felkészítést kaptak, valamint a klub bicikliseknek szóló "kisokosával" is tudják segíteni a kerékpárosokat. A sajtótájékoztatón bemutatott, kék-fehér alapszínű kerékpárokat felszerelték tárolóval és a gumibot elhelyezésére alkalmas gyűrűkkel is.