Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Elfelejtették, hogy nem alkalmazott vagyok, akit meg lehet vesztegetni, hanem én vagyok a tulajdonos, akit a saját pénze ellenében nem lehet megvesztegetni - mondta Bige László nagyvállalkozó a Napi.hu-nak, miután a Nyíregyházi Járási Ügyészség vádat emelt ellene vesztegetés miatt.

A vád nevetséges és megalapozatlan, ez is része annak az összefüggő támadásnak, amely folyik ellenünk - fogalmazott Bige László. Véleménye szerint látványosak az érdekeltségében lévő Bige Holding Csoport - amelybe a Nitrogénművek Zrt. is tartozik - cégei elleni, hatósági intézkedések. Úgy véli ugyanakkor, hogy mindez csak részben irányul ellene, ezért inkább a családja, a gyerekei elleni fenyegetésekről van szó.

Az üzletember - aki A 100 leggazdagabb 2019 kiadvány szerit 170 milliárd forint becsült vagyonnal az ötödik legmódosabb magyar - szerint a szolnoki vegyi üzem elleni, lényegében indokolatlan hatósági fellépéstől kezdve - amelyet a Bige Holding Kereskedelmi és Termelő Kft. működtet - a szintén a cégcsoportba tartozó NZrt.-Trade Kft. is a hatóságok célkeresztjébe került a Nitrogénművek Zrt. két vezetőjével együtt. Utóbbi kapcsán a vád kezdetben sikkasztás volt, ami a két munkavállaló gyanúsítottkénti kihallgatása során hűtlen kezelésre változott - miközben leértékelt műtrágya értékesítése van a háttérben. Folyamatban van továbbá egy versenyhivatali eljárás a hazai műtrágyaszektor szerződési és értékesítési gyakorlatáról 2011 óta, amelyben nemcsak a Bige László érdekeltségében lévő gazdasági társaságok az érintettek.

Az is izgalmas volt, amikor szerinte eléggé átlátszó módon, egy bizonyos Csizma László a Nitrogénművek Zrt. legutóbbi nemzetközi kötvénykibocsátása előtt vádaskodó levelet küldött szét a kibocsátó bankok vezetőinek, ügyvédi irodáknak és hedge fundoknak. Nyilvánvalóan azzal a céllal, hogy a kötvénykibocsátást meghiúsítsa, ami nem sikerült. A levél magasabbra emelte a finanszírozási költségeket , de a külföldi reakció inkább hitetlenkedés volt a támadás alacsony színvonala miatt - mondta ennek kapcsán Bige László. Elmondása szerint néhány bankvezető felhívta és kérdezte, hogy miért ír valaki ilyen levelet, anélkül, hogy annak állításait dokumentumokkal alátámasztaná.

A friss ügyben Bige Lászlót is feljelentették, mégpedig vesztegetés miatt. Csakhogy a feljelentés szerint nem ő vesztegetett volna meg valakit, hanem őt vesztegették meg - pár tíz millió forinttal.

A 24.hu úgy tudja, hogy az ügyészség szerint Bige megállapodott egy vállalkozóval abban, hogy több ezer tonna terméket ad át neki, a forgalmazó azt a piaci árnál olcsóbban, részben számla nélkül értékesíti, az összeget pedig átadja a milliárdosnak. Aki cserében vállalta, hogy a vállalkozónál letétbe helyezett terméket később minőségi kifogásra hivatkozva leértékeli, így a forgalmazó is haszonhoz juthat. Mindez 2010-ben történt, amikor az ügyészség szerint a terméket készpénzért, számla nélkül értékesítő vállalkozó 135 millió forintot csorgatott vissza Bigének, amivel saját cégének nem számolt el.

Bige László ugyanakkor nem igazán érti, neki mi köze van ahhoz, hogy valaki a tőlük hivatalosan megvett árut számla nélkül adta el. Véleménye szerint ennek nincs más értelme, minthogy zaklassák, meghurcolják. Azt is aggályosnak tartja, hogy valaki tíz év után bejelenti, hogy állítólag valakit megvesztegetett, vádalkut köt.