Bírálja a Hallgatói Hálózat a HÖOK és a rektori konferencia elnökét

A Hallgatói Hálózat bírálja, hogy a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke, Nagy Dávid részt vett a Felsőoktatási Kerekasztal pénteki ülésén, Mezey Barna, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöke pedig arról beszélt, hogy közeledtek az álláspontok, miközben "több egyetemről is tömegesen bocsátják el az oktatókat a felsőoktatási megszorítások miatt".
NAPI, 2013. március 1. péntek, 23:05
Fotó: Napi.hu

Az MTI-hez péntek este eljuttatott közleményében a Hallgatói Hálózat (HaHa) hangsúlyozta: Nagy Dávid korábban a HÖOK közgyűlése után úgy nyilatkozott, hogy nem vesznek részt a kerekasztalon, mivel az alaptörvény tervezett módosítása miatt az egyeztetések értelmüket vesztették.

A HaHa szerint a HÖOK elnöke ennek ellenére pénteken úgy nyilatkozott, hogy "egyenesen támogatják a röghöz kötés alkotmányba foglalását".

A HÖOK és az MRK által is képviselt, decemberben elfogadott hat pont egyik legfontosabb követelése a hallgatói szerződés eltörlése - emlékeztettek. Mint írták, Mezey Barna annak ellenére mondta, hogy közelednek az álláspontok, és érdemi a munka kezdődött, hogy közben több egyetemről is tömegesen bocsátják el az oktatókat a felsőoktatási megszorítások miatt. A Hallgatói Hálózat megalkuvásnak tekinti Nagy Dávid és Mezey Barna "pálfordulását".

Megjegyezték azt is: a HaHa a sajtóhírekből értesült arról, hogy összeült a Felsőoktatási Kerekasztal, a pénteki tárgyalás előtt sem ültek le előzetes egyeztetésre az országos érdek-képviseleti szervek az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórummal, holott korábban ezt többször megígérték.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a Felsőoktatási Kerekasztal ülése után tartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a kormány 11 milliárd forintos keretösszeggel felsőoktatási struktúraváltást segítő alapot hoz létre. A hallgatói szerződések ügyében rámutatott: háttértanulmányt bocsátottak a kerekasztal rendelkezésére, a hallgatók 10 százalékának megkérdezésével készült anyag szerint a fiatalok 8,2 százaléka már dolgozott külföldön. Tavaly ugyanakkor több mint 40 százalék gondolkozott külföldi munkavállaláson, ami a tárca vezetője szerint "aláhúzza" a hallgatói szerződések ügyét. A hallgatói szerződésekkel kapcsolatban hozzátette: bízik benne, hogy olyan módosításokat javasoltak, amelyek elfogadhatóak lesznek.

Mezey Barna azt mondta, üdvözölték az álláspontok közeledését, alapvető szempont, hogy a felsőoktatás körüli viszonyok nyugvópontra kerüljenek. Az MRK szeretné, ha megtalálnák azokat a megoldásokat, amelyek a minőségi felsőoktatás megteremtése irányába mutatnak - rögzítette.

Nagy Dávid közölte: azt az álláspontot képviselték, hogy az alaptörvénynek elveket kell rögzítenie, és azt hangsúlyozták, hogy a Magyarországon tandíjmentesen megszerzett diploma, valamint a mögötte lévő tudás itthon kamatozzon. Ez olyan elv, amely alaptörvénybe való, annak méltóságát ugyanis nem a részletszabályozás adja - mondta, megjegyezve: nem a kényszer, hanem a lehetőség oldaláról kell a kérdéshez közelíteni. Azért tértek vissza a kerekasztalhoz, mert az általuk támasztott feltételeket a tárca elfogadta - fűzte hozzá, kiemelve: kötelességük a hallgatói álláspontot is megjeleníteni az őket érintő kérdésekben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2013.03.02 11:21

Vajon mit is akartak a polgári körök? Vajon volt-e párt-hátszelük? Vajon miért is tűntek el a süllyesztőben? Vajon miért nincs igazi véleménye egy jobboldal-fannak?

Az már nem tetszik, ha a saját pártocskán elég gyakran változó véleményét kérdőjelezik meg fiatalok?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bertalaszlo, 2013.03.02 08:03

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci59, 2013.03.02 08:00

@zsuzsimami: Zsuzsika, vedd már észre, hogy az országnak elege van már belőletek, ebből a sok bohócból! Ennyi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zsuzsimami, 2013.03.02 05:01

Mezey Barnán nem csodálkozom, hiszen ő az átkosban szocializálódott, de Nagy Dávid már a demokráciában. Majd meg látjuk, hogy mikor bukkan fel a Fidesz vagy a Jobbik táján.
Ne feledjük 2005-ben Bácsfi Diána is az ELTE.BTK-n nyilas módon lendítette a karját.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html