Bírói függetlenség - megszólalt Handó Tünde

Handó Tünde az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke biztos abban, hogy semmi sem fenyegeti a bírói függetlenséget, így a közigazgatási bíráskodás tervezett szervezeti önállósága sem. A Kossuth Rádióban elhangzottakat az MTI idézte.
Szepesi Anita, 2018. június 17. vasárnap, 08:46
Fotó: Shutterstock

A műsorban Handó  felidézte, 1949-ben szüntették meg Magyarországon a magát már-már Alkotmánybírósággá kinövő felsőszintű közigazgatási bíráskodást, így most gyakorlatilag a hagyományokhoz térünk vissza, és a kérdés 1990 óta napirenden van.

Kiemelte, hogy különleges szerepük van az Európa-szerte szintén jellemzően önálló bírósági szervezetként létező, a közigazgatási ügyek elbírálásával foglalkozó fórumoknak. Mint mondta, ez "érzékeny terület", hiszen ezek az ügyek az állam működését érintik.

Arra egyelőre nem tudott válaszolni, hogy ez hány bíróságot jelent majd és hány szakemberre lesz szükség. Utalt arra, hogy az igazságügyi miniszter bizottságot állított fel a koncepció részleteinek egyeztetésére.

Az ellenzők felvetéseire reagálva közölte, biztos abban, hogy amint valaki a bírói széket elfoglalja, a döntéseit a jogszabályok és a tényekről való meggyőződése alapján hozza meg.

"Ez a lényege a bírói függetlenségnek, biztos vagyok benne, hogy ezt semmi sem fenyegeti" - fogalmazott.

Arra a felvetésre, hogy az Országos Bírói Tanács (OBT) néhány tagja is ellenzi az elképzelést, azt mondta: megdöbbenve olvasta, hogy magyar bírák egy Brüsszel által finanszírozott testülethez fordultak.

"Sajnálatosnak tartom azt (...), hogy néhány bírótársunk magáról és a kötelességeiről, a közösség iránti felelősségről megfeledkezve külföldre szalad, és elárulja a hazánkat" - fogalmazott.

Kitért arra, hogy a bírósági szervezeten belül a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal mellett harmadikként létrehozott OBT egy bírói testület, amelynek feladata felügyelni a központi igazgatást és közreműködni abban.

"Valahogy az utóbbi hónapokban ez a közreműködés egyáltalán nem látszik megvalósulni, a felügyeletet pedig egy statáriális bíróságosdiként gyakorolja a testület, illetve most már nem is tudja gyakorolni, hiszen nem működik törvényesen" - mondta Handó Tünde.

Hozzátette, "úgy tűnik, hogy nagyon sok olyan kérdést vesznek napirendre, amely azt szolgálja, hogy hibákat találjanak, vagy ha nincsenek, akkor hibákat kreáljanak". Handó Tünde szerint "ezek a tárgykörök nagyon sokszor az egyes tagok személyes érdekeiből vagy sértettségéből eredeztethetők".

Megjegyezte, e testület tagjának lenni egyfajta mentelmi jogot is jelent a fegyelmi felelősség alól, és "ezzel visszaélnek egyes tagok ebben a testületben".
Az OBH elnöke ugyanakkor azt mondta, bízik abban, hogy a helyzet hamarosan rendeződik, akár a törvényhozás által, vagy a bírói kar véleménynyilvánításának köszönhetően is. Szerinte van jelzésértéke annak is, hogy a tanács 27 választott tagja és póttagja közül eddig 17 lemondott.

Handó Tünde a kinevezési gyakorlatot érintő kritikákra reagálva szólt arról, hogy 2017-ben 274 bírói pályázatot bíráltak el, ezek közül 15 lett eredménytelen (7 technikai okok miatt), szerinte az összes pályázatnak csak mintegy 2 százaléka az, amin "lehet vitatkozni".

Kitért arra is, hogy az elmúlt 6 évben 40 százalékkal csökkentették a 2 éven túli ügyek számát. Míg például Olaszországban 958 nap a perek átlagos ideje a járásbírósági polgári ügyekben, addig Magyarországon 156 nap. Az uniós úgynevezett igazságügyi eredménytábla is azt igazolja, hogy a magyar bírósági szervezetek a tárgyszerű mutatókban Európa élvonalában vannak, a közigazgatási bíráskodás gyorsaságát tekintve is, hiszen a tavaly publikált 2. helyről az 1. helyre tudtunk lépni.

Fotó: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Luftschutzbunker_Zwei, 2018.06.17 14:49

A Helsinki-bizottság által milliós brüsszeli agymosásokon "továbbképzett" bírók pont annyira "függetlenek" mint a Helsinki-bizottság, a "civil szervezetek" meg a többi sorosbérenc. A botrányos ítéletekből láthatjuk itthon is, külföldön is, hogy milyen hatékony ügynöke ez a bíró-maffia Soros "liberális" anarchiájának, jogkövető társadalom ellen folytatott hadjáratának:

https://www.napi.hu/forumtopic/meglepo_itelet_szuletett_a_bevasarlokocsit_ledobo_gyerekek_ugyeben.56427.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.06.17 14:41

Handó Tünde csak alkalmazkodik, egy rosszul megfogalmazott mondat és repül.
Orbániában aki panaszt mer tenni az hazaáruló. Lesz ez még fordítva is. az orbánista csürhe hosszú farokkal menekül majd ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2018.06.17 10:51

poltról nem is beszélnék, mert a történelemkönyv el fogja hányni magát, ha erről a bandáról készül majd beszámoló, szálasi, rákosi, kádár -nak mentsége volt , hogy idegen szuronyok kényszerítették rájuk akaratukat- de itt nemzetgyalázás folyik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

realfinder, 2018.06.17 10:37

,,Handó Tünde az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke biztos abban, hogy semmi sem fenyegeti a bírói függetlenséget, így a közigazgatási bíráskodás tervezett szervezeti önállósága sem."

Hülye nő! Nincs olyan állam, amely amely engedné a független bíráskodást. Pont ez a velejéig rothadt, korrupt magyar jogrendszer és bíróságok lennének kivételek? Handó Tünde már előre megkapta a karácsonyi ajándékát az alábbi nyilatkozataiért. Aztán majd jön a többi. Handó Tündének üzenem, hogy kinyalhatja.
https://24.hu/belfold/2018/06/17/hando-tunde-magyar-birokat-hazaarulozott-le/

https://444.hu/2018/06/17/hazaarulonak-nevezte-a-kormany-terve-ellen-felszolalo-birokat-hando-tunde

Tudok egy történetet, dokumentumokkal alátámasztva. Orbán nyomására vesztettem el e munkaügyi pert, mert a bíró - Dr. Sólymos Dóra lefeküdt a rendszernek.

https://www.facebook.com/dora.solymos.5

Remélem lesz még itt forradalom, amely számon kéri majd az ilyeneket, élükön a patást, aki a magyarok miniszterelnökének hazudja magát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2018.06.17 09:27

Ezen a bírói szinten hazudozni egy felcsuti farkas flórián kedvéért az emberi méltóság legalja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html