Az OBH csütörtöki közleménye szerint a hivatal az esetleges fellebbezésről az írásba foglalt határozatok indoklásának ismeretében dönt.

A Zalaegerszegi Munkaügyi Bíróság csütörtökön jogellenesnek ítélte a köztársasági elnök és a Kaposvári Törvényszék felmentő határozatát. Az OBH tájékoztatása szerint a bírói szolgálati jogviszony miatt mintegy 150 munkaügyi per indult, egyedileg eltérő kereseti kérelmekkel. A perekben az OBH azonos elvek mentén kialakított jogi álláspontot képvisel: elismeri, hogy a bírói szolgálati jogviszony megszüntetése jogellenesnek minősül - tudatták.

Közlésük szerint ugyanakkor ennek jogkövetkezménye, például a bírók ismételt kinevezhetősége tekintetében az OBH az egyedi ügyekben, a felperesek jelentősen eltérő kereseti kérelmeinek tartalma alapján alakítja ki az adott perben képviselt egyedi jogi álláspontját. Mint írták, az OBH nyitott a felperesek egyezségi ajánlataira, "természetesen a közpénzekkel való felelős gazdálkodás követelményeit szem előtt tartva".

A csütörtöki, zalaegerszegi ítéletekkel kapcsolatban a hivatal közleménye úgy fogalmaz: a bíróság az ítéletek rendelkező részében az OBH jogi álláspontját nem fogadta el.
A bíróság döntése ellen 15 napon belül lehet fellebbezni, s ha jogerőssé válik az ítélet, a bíróság megküldi a köztársasági elnöknek a bírói jogviszony helyreállítása érdekében.

Az egyik érintettet, a Kaposvári Törvényszék (KT) 62 éves bírónőjét, címzetes táblabírót július 6-i dátummal mentette fel a köztársasági elnök, majd tíz nappal később a KT elnöke, s a felmentése október elsején lépett volna hatályba. A zalaegerszegi döntés indoklása során elhangzott: az Alkotmánybíróság (Ab) visszamenőleges hatállyal szüntette meg a 62 év feletti bírók nyugdíjazásáról szóló törvényt, és a tárgyaláson a törvényszéket és az Országos Bírósági Hivatalt (OBH) egyaránt képviselő ügyvéd is elismerte a bírónő keresetének jogalapját.