Történelmi tradíciót állít helyre a kormány azzal, hogy 2020. január 1-vel megkezdi működését a Közigazgatási Felsőbíróság -  jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Az új bíróság székhelye Esztergomban lesz. A kormány már elfogadta az erről szóló koncepciót, az igazságügyi miniszter október végéig benyújtja a kormánynak a törvényjavaslatot, amit a parlament Gulyás Gergely szerint még a mostani ülésszakban elfogadhat.

"A bíróság hatékony és gyors lesz, a bírók függetlenségét pedig semmi nem veszélyezteti" - hangsúlyozta a miniszter. A székhelyen kívül további nyolc városban pedig regionális illetékességgel törvényszékek jönnek létre. Az esztergomi képviselő-testület már júniusban elfogadta azt a javaslatot, hogy a városban legyen az új bíróság székhelye.

Esztergom valódi bírósági fellegvár lesz, hiszen a Magyar Idők írt arról, amennyiben az év végéig nem tisztázódik a Kossuth téri Igazságügyi Palota helyzete, és nem születik megállapodás a Politikatörténeti Intézet kiköltözéséről, akkor a Kúria is Esztergomban kaphat új székhelyet. Az Alkotmánybíróság hivatalos székhelye is Esztergom volt a rendszerváltástól 2012. január 1-jéig, és már biztos, hogy a taláros testület is visszaköltözik a városba.

Fotó: Túrós-Bense Levente/Napi.