400 milliót csalt el egy fesztiválszervező

A Fejér Megyei Főügyészség minősített költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat, a Székesfehérvári Törvényszék a váddal egyezően megállapította annak a hét személynek a bűnösségét, akik különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalásban szervezetten működtek közre, amellyel közel 400 milliós kárt okoztak a költségvetésnek - adta hírül a főügyészség.
Domokos László, 2020. szeptember 25. péntek, 14:00
Fotó: Getty Images

A vádirat szerint az egyik vádlott, mint az egyik magyarországi fesztivált szervező gazdasági társaság főszervezője, 2013-2016 között hat társának közreműködésével valótlan adatokkal tett eleget általános forgalmi adó bevallási kötelezettségének, mivel a bevallások az online és külföldi jegyértékesítésből származó bevételt nem tartalmazták, azokat bevallani és befizetni elmulasztotta.

A meg nem fizetett általános forgalmi adót tartalmazó összegekkel, eredetének leplezése, eltitkolása érdekében a vádlott társai segítségével pénzügyi műveleteket végzett, azokat készpénzben felvette, illetve ismerőseivel felvetette, valamint ingatlan vásárlásra fordította.

A vádlott társai közreműködésével mintegy 400 millió forint kárt okozott a költségvetésnek.

Az adóhatóság, mint nyomozó hatóság a nyomozás során mintegy 317 milliót foglalt le, míg a hiányzó, mintegy 74 millió forintot az egyik vádlott megfizette, így a teljes vagyoni hátrány megtérült.

Az előkészítő ülésen a terheltek beismerő vallomást tettek és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról.

A Székesfehérvári Törvényszék az ügyészség és három vádlott között létrejött egyezséget jóváhagyta, és az egyezség szerinti büntetést szabta ki. A törvényszék öt vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetést és emellett egyikükkel szemben pénzbüntetést, valamint két vádlottal szemben pénzbüntetést szabott ki, továbbá az egyik vádlott vonatkozásában a bűnös vagyongyarapodás erejéig vagyonelkobzást rendelt el - olvasható a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

narancsragacs, 2020.09.25 14:17

Melyik naranccsal osztoztak hogy ejnye-bejnye lett a vége ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html