A magyar bíróságokon dermesztő hangulat uralkodik

Bár Senyei György Barna személyében 2019 decembere óta új elnöke van a rendes bíróságok központi igazgatásáért felelős Országos Bírósági Hivatalnak (OBH), a magyar bírósági rendszer függetlenségét érintő rendszerszintű problémák és gyengeségek továbbra is változatlanul jelen vannak - derül ki az Amnesty International Magyarország legújabb elemzéséből. A jelentés az elmúlt nagyjából egy év legfontosabb fejleményeit mutatja be, és azt, hogy milyen állapotban van a bíróságok függetlensége ma Magyarországon.
Szabó Zsuzsanna, 2021. február 22. hétfő, 14:46
Fotó: Shutterstock

A Magyar bíróságok helyzete című jelentés - amelynek alapját egy bírák által kitöltött anonim kérdőíves felmérés illetve a nyilvánosan elérhető információk és dokumentumok elemzése képezi - bemutatja, hogy dacára annak, hogy az Európai Unió valamint az Európa Tanács intézményei és a szakmai szervezetek évek óta folyamatosan jelzik, hogy az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének túlzott hatalma veszélyezteti a bíróságok függetlenségét, a kormány mégsem tett semmit ennek a helyzetnek a megoldására.

Bár látszólag csend van a magyar bíróságok háza táján, de a rendszerszintű problémák és gyengeségek továbbra is komolyan veszélyeztetik a bíróságok függetlenségét - mondta Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója, aki szerint érdemi előrelépés nem történt a hatalmi egyenlőtlenség felszámolására és a bírósági igazgatás átláthatóságának a növelésére.

Némi pozitívum

Az OBH elnöke, Senyei György Barna elődjéhez, Handó Tündéhez képest mindenképpen egy új, sokkal kevésbé konfrontatív stílust valósított meg a bírák önkormányzati testületével, az Országos Bírói Tanáccsal (OBT) való viszonyában. Ez a stílusbeli különbség a bírák többsége számára pozitív változást jelentett a korábbi állapothoz képest. Az Amnesty International véleménye szerint azonban pusztán az OBH elnök személyében történő változás és a két szervezet közötti feszültség csökkenése nem jelenti a probléma megszűnését, az OBH és OBT közötti hatalmi egyenlőtlenség továbbra is komolyan veszélyezteti a bíróságok függetlenségét.

2020-ban is tovább folytatódtak a bíróságok és bírák elleni kormányzati politikai és sajtótámadások, amelyek negatív hatással voltak a bíróságokra. Az OBH elnöke nem mutatott túlságos következetességet ezeknek a támadásoknak a kezelésében: bizonyos esetekben példamutató módon felszólalt a támadásokkal szemben, de voltak olyan esetek is, amikor erre nem volt hajlandó. Ez a fajta következetlenség nem tett jót a bírósági pártatlanság megítélésének - véli a civil szervezet.

A bírósági vezetők túlnyomórészt csendben maradtak a politikai és sajtótámadások során, amely tovább növelte a bíróságokon uralkodó feszült hangulatot. A bírák egy része továbbra sem meri szabadon elmondani a szakmai véleményét, mert attól fél, hogy annak hátrányos következményei lennének a karrierje szempontjából vagy a nyilvánosságban érné támadás.

Feszült a légkör

A bíróságokon uralkodó dermesztő légkör továbbra is komoly probléma, még akkor is, ha történt pár pozitív fejlemény az elmúlt időszakban. Az OBH elnöke nem támogatta a bírákat abban, hogy azok a nyilvánosság előtt elmondhassák a véleményüket, illetve az egyes bírósági vezetőkkel szemben indított vizsgálatainak gyakorlata kérdéseket vetett fel a bírói karban és a nyilvánosságban is, ez pedig nem tett jót a pártatlanságba vetett bizalomnak.

A bíróságok függetlenségét érintő egyik legfrissebb kérdés a Kúria élére 2020 októberében megválasztott Varga Zsolt Andrással és a Kúria működését érintő törvénymódosításokkal kapcsolatosak. Varga Zsolt András annak ellenére kerülhetett a magyar rendes bírósági rendszer csúcsára a kormánypártok szavazataival, hogy nincsen ítélkezési tapasztalata, és már a jelöltségéhez is jogszabályokat kellett módosítani. A bírákat képviselő OBT 13-1 arányban nem támogatta Varga Zsoltot, mert nem volt tapasztalata bíróként - igaz, az OBT véleménye nem kötelező erejű.

Decemberben az Országgyűlés több törvénymódosítást is elfogadott, amelyek tovább erősítették a Kúria elnökének befolyását, ez pedig újabb kérdéseket vet fel a Kúria szerepének erősödése kapcsán, illetve, hogy mindez milyen hatással lesz a magyar bíróságok függetlenségére.

Víg Dávid szerint mindenképp szükség lenne a központi igazgatás átláthatóságának növelésére, és az Országos Bírói Tanács jogosítványainak megerősítésére, hogy végre valódi ellensúlyát képezhessék a bírák az Országos Bírósági Hivatalnak, és érdemben el tudják látni annak ellenőrzését. A bírósági vezetőknek minden esetben ki kell állniuk a politikai és sajtótámadásokkal szemben, és támogatniuk kell bírótársaikat abban, hogy felszólaljanak a bíróságok függetlensége érdekében - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix16, 2021.02.23 09:02

@DrNemoda:
"A Klubrádió eljárásban mutatott bírói magatartás"

Tökéletes ítéletet hozott a bíró, ugyanis az automatikus meghosszabbításhoz makulátlan 7 év szükségeltetik. A bíró csk betartotta a törvényt.
Ti vagytok a törvénysértők a brüsszeli kötsögökkel együtt, akik úgy rendeztétek volna le az ügyet, hogy odaszóltatok volna a bíróságra, hogy milyen ítéletet "KELL" hozni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix16, 2021.02.23 08:59

@dakujeme:
A liberalizmuSS meg az anarchia előszobája...

S1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

dakujeme, 2021.02.23 08:38

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

DrNemoda, 2021.02.23 07:36

A Klubrádió eljárásban mutatott bírói magatartás jól ábrázolja, hogy dehogy van itt bénultság ! Megy a nyalás ezerrel ! Már hogy ütné fel a fejét a kétkedés, netán az ellenállás ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

dakujeme, 2021.02.23 07:15

@aha:
Világos, inkább a fasizmus hiányzik neked.
Az illiberalizmus a fasizmus előszobája!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html