Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar energiarendszer kiegyenlítetlenségéből fakadó problémára az úgynevezett menetrendezés hivatott megoldást nyújtani. Ennek értelmében minden erőmű köteles előre adatot küldeni a várható, általa megtermelt energia mennyiségéről. A pontos adatszolgáltatást az állam a KÁT-os erőműveknél bónuszfizetéssel ösztönözte vagy pótdíjjal büntette. Ez utóbbi a mai rendszerhez képest elhanyagolható mértékű volt, azonban 2020. áprilisa óta új jogszabályt lépett életbe, melynek lényege, hogy minden termelő maga felel a saját kiegyenlítetlenségéből származó pótdíjért.

Az azóta eltelt néhány hónapban a területet felügyelő, magyar hálózati rendszerirányító (Mavir) összesen 464 millió forintnyi büntetés megfizetésére kötelezte a menetrendezésben elmarasztalt, KÁT-rendszerben működő erőművek tulajdonosait, illetve a menetrendezést végző cégeket.

Utóbbiak szakmai színvonala és tapasztalata között nagy különbségek lehetnek - ez leginkább a pótdíjazásokban látszódik meg. A Mavir által publikált adatok szerint a bírság egyik jelentős részét, összesen 140 millió forintot a naperőművekre róttak ki, ami abból a szempontból nem meglepő, hogy a napelemparkok menetrendtartása a legbonyolultabb; a szeszélyes, nehezen megjósolható időjárású hónapokban fizetnek bírságot. Az már inkább meglepő, hogy van olyan menetrendtartási szolgáltatást kínáló cég, aki még nem fizetett bírságot. A 2014-ben alakult, bajai Reliable Energy Group (REG) Zrt. mindezt a mesterséges intelligencián (AI) alapuló elemzési rendszerének tulajdonítja.

Az AI elemzés múltbeli időjárás- és az összetett, 3 szolgáltatótól (OMSZ és két külföldi cég) vásárolt előrejelzési adatokat dolgoz fel, és ezek segítségével pontosítja a menetrendet, így a REG megoldására épített napelemparkok a pillanatnyi teljesítményük alapján kaphatnak folyamatosan frissített, pontosított prognózist.