Bírságot kapott a MÁV

A közbeszerzési törvény megsértése miatt 1 millió forint bírsággal sújtotta a MÁV Zrt.-t a Közbeszerzési Döntőbizottság, és megsemmisítette az ajánlatkérő részvételi felhívását - olvasható a Közbeszerzési Értesítő szerdai számában.
NAPI, 2009. július 22. szerda, 17:25
Fotó:

A MÁV Zrt. 25 kilovoltos vasúti felsővezeték-hálózatán a felsővezeték karbantartására, hibaelhárítására és egyéb az üzemeltetéssel kapcsolatos tevékenységek elvégzésére írt ki pályázatot. A székesfehérvári Fehérvillám Kft. szerint a pályázati feltételeket csak kevesen tudták volna teljesíteni, ezért a döntőbizottsághoz fordult.

Kovács János, a Fehérvillám Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta, azt szeretnék elérni, hogy a kiíró a feltételeket úgy határozza meg, hogy az közbeszerzésen többen is elindulhassanak. A döntőbizottsági határozata alátámasztotta a panaszt, mivel megállapította, indokolatlanul versenyszűkítőek a kiírásban szerepeltetett alkalmassági feltételek. Ilyen például az, hogy csak 25 kilovoltos feszültségű vezeték karbantartásából, felújításából, építési tevékenységéből származó referenciával lehet megfelelni. A közbeszerzési törvénybe ütközőnek találták azt is, hogy az ajánlatkérő helyi ismeretet követelt meg a leendő nyertestől, noha ezzel csak a jelenlegi üzemeltető cégek rendelkezhetnek, így ezzel kizárja a más országban, vagy másik vasúti hálózati rész karbantartásában gyakorlatot szerzett szakembereket.

A MÁV Zrt. közölte, hogy eredetileg a 25.000 voltos felsővezetéki rendszer karbantartásához a témában tapasztalt vállalkozókat kerestek, de tiszteletben tartva a döntőbizottság döntését, ennek megfelelően írják majd ki az új tendert.

HOZZÁSZÓLÁSOK