A Budapest Bank megbízásából a GfK Hungária Piackutató Intézet által készített - tavaly ősszel és idén tavasszal végzett - reprezentatív kutatás szerint az agráriumban tevékenykedő kis- és középvállalkozások helyzetét és várakozásait bemutató index jelenleg 2 ponton áll, ami az őszi felmérés eredményéhez képest 7 pontos pozitív elmozdulás.

A felmérés szerint tízből hat agrárvállalkozás legalább akkora árbevételt vár idén, mint tavaly. Minden 7. vállalkozás árbevételének növekedésére számít, ők átlagosan 15 százalékos emelkedést tartanak reálisnak.

A kutatás szerint 2015-ben minden második agrárvállalkozás valósított meg beruházást, jellemzően 50 millió forint alatti összegben. A megkérdezettek fele ugyanolyan értékű beruházást tervez az idén is, mint tavaly, 23 százalékuk pedig jelentősebb fejlesztéssel számol. A tavalyi eredményekhez hasonlóan a kapacitásbővítéssel szemben idén is a technológiai fejlesztések kerülnek előtérbe. A vállalkozások 37 százaléka tervez korszerűsítést a következő 12 hónapban, vagy további gépesítésbe ruházna be, kapacitásbővítést pedig a gazdák 9 százaléka kíván végrehajtani.

Az ágazaton belül főleg a fiatalabb, és a növénytermesztéssel foglalkozó gazdák, valamint a kisebb gazdaságok körében mérhető nagyobb derűlátás, a nagyobb gazdaságok és az állattartók várakozásai mérsékeltebbek. A gazdák bizakodása mind az árbevétel, mind a beruházási szándék, mind az értékesítési lehetőségek tekintetében érzékelhető.

Amennyiben az év hátralevő része is a jelenlegiek szerint alakul, úgy idén jó termelési eredmények és viszonylag alacsony árak mellett átlagos évet fognak zárni a mezőgazdasági termelők - értékelte az eredményeket Császi Róbert, a Budapest Bank vállalati értékesítési vezetője. Az eredmények jelentős javulásához a kedvező időjárás mellett szerencsés világpiaci fordulatokra is szükség lesz.

A növénytermesztők pozitív várakozásai mögött egyrészt a kalászos gabonák kedvező terméseredményei, másrészt a kukoricatermesztők országos viszonylatban kedvező kilátásai állnak. Az állattartók hangulatát elsődlegesen a tartósan alacsony tej- és élősertés árak határozzák meg.

Pénzügyi jellemzőik alapján a szektort továbbra is stabil, tőkeerős vállalkozások alkotják: a napi működésüket főként saját forrásból fedezik, a beruházások finanszírozásában azonban fontos szerepet kapnak az uniós támogatások és a bankhitelek is.