Bízik a magyar gazdaságban az amerikai nagykövet

Ellentétben a pesszimista véleményekkel, az Egyesült Államok budapesti nagykövete optimistán ítéli meg a magyar gazdaság helyzetét. A budapesti amerikai nagykövet, George H. Walker szerint a magyar gazdaság állapota optimizmusra ad okot, és a diplomata nem ért egyet a borúlátókkal.
NAPI, 2005. július 20. szerda, 07:54
Fotó:

Szerinte a külföldi működőtőke-befektetések szintje az első negyedéves adatok szerint még soha nem volt ilyen magas. Magyarországra eszerint 1,1 milliárd dollár érkezett, és ennek az összegnek a 70 százaléka reinvesztíció volt, vagyis olyanok fektettek be, akik már ismerik az itteni piacot.
Az USA nagykövete azt is hangsúlyozta, hogy az Ernst & Young felmérése szerint Magyarország 2003-hoz képest tavaly sokat javított helyezésén a befektetési célpontok közötti versenyben. Európában már csak Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Lengyelország előzi meg a magyar gazdaságot - a beérkező működőtőke csaknem 17 ezer állást teremtett tavaly.
A nagykövet elmondta, hogy az amerikai cégek a jövőben várhatóan a biotechnológiai és az elektronikai ágazatokban erősíthetik pozícióikat Magyarországon. Ugyanakkor invesztíciókat gátló tényezőnek tartja a diplomata, hogy sokszor elégtelen a munkavállalók angol nyelvtudása, magasak az önkormányzati adók, továbbá nagy a bürokrácia és időnként a transzparencia is hiányzik.

HOZZÁSZÓLÁSOK