Az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága 18 igen és 3 nem szavazat mellett támogatta a dohányzásról szóló egyes törvények módosítását, amelynek egyik leglényegesebb pontjaként a dohányboltokban érvényesített kereskedelmi árrést 10 százalékban állapítja meg a több fideszes képviselő által benyújtott javaslat. A gazdasági bizottság által támogatott javaslat indoklása szerint az ilyen mértékű árrés, a kiegészítő termékek forgalmazásával együtt már a kisebb forgalmú településeken is szerény jövedelmet biztosít majd. - Mint ismert, Lázár János miniszterelnökségi államtitkár a trafikkoncessziók elosztása után nyújtotta be azt a képviselői indítvány, amely 10 százalékra emelné a monopolizált dohánytrafikok kiskereskedelemi árrését. Lázár elmondta, hogy a 10 százalékból a parlamenti vita során könnyen lehet 12 százalék - ugyanis Orbán Viktor ezt szeretné és Lázár jelezte, hogy a Fidesz-frakció részére a miniszterelnöki véleményt fogja közvetíteni. (Korábbi számítások szerint a 10 százalékos árrés mintegy 130 forintos fogyasztóiár-növekedést eredményezhet, így a 12 százalékos már közel 160 forintot jelenthet, ami közel 1000 forintos dobozonkénti átlagárat eredményez majd.)

A gazdasági bizottság tagjainak döntő többsége támogatta a közraktározásról szóló 1996. évi törvényt módosító törvényjavaslat általános parlamenti vitára bocsátását, illetve a bizottság a fémkereskedelemről szóló törvényjavaslatot is általános parlamenti vitára alkalmasnak tartotta.

A közraktározásról szóló 1996. évi törvényt módosító törvényjavaslat célja a közraktározási tevékenység biztonságosabbá tétele, átláthatóbbá alakítása, ezáltal a közraktárban elhelyezett áru megőrzésének, illetve tárolásának, és a közraktárak megfelelő működésének biztosítása. A törvényjavaslat indoklása alapján a Magyarországon jelenleg működő három közraktár jelentős értékű, az elmúlt 3 évben átlagosan a 126 milliárd forintot is meghaladó, közraktárban elhelyezett idegen áru kezelését, raktározását, őrzését végzi.

A fémkereskedelemről szóló törvényjavaslat célja a jelentős gazdasági károkat okozó, és a közszolgáltatások biztonságát fenyegető fémlopások és az illegális fémkereskedelem visszaszorítása.

A gazdasági bizottság a földgázellátásról szóló törvény módosítását célzó törvényjavaslatot is általános parlamenti vitára alkalmasnak tartotta. A törvénymódosító javaslat célja, hogy a 10 százalékos rezsicsökkentés a lakossági tartályos és vezetékes PB-gáz, valamint a PB-gázpalack esetében is érvényesüljön, 2013. június 1-jétől.