Biztató számok érkeztek a magyar gazdaságról

Egy havi szűkülés után ismét 50 pont fölé, a decemberi 49,9 pontról januárra 53,0 pontra emelkedett a beszerzési menedzserindex (bmi) szezonálisan kiigazított értéke - jelentette a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT)
MTI, 2016. február 1. hétfő, 09:39

Az idei januári szám magasabb az év első hónapját jellemző hosszú távú átlagnál (52,3 pont), de nem éri el az elmúlt három év átlagát (54,7 pont). A válaszadók összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be decemberhez képest, amikor szerepet játszott az ünnepek miatt rövidebb hónap és a sok év végi tervezett leállás.

A foglalkoztatottság indexe 50 pont alá került, de a felmérésben vizsgált részindexek többsége emelkedett. A BMI 50 pont feletti értéke a gazdaság teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

A termelési mennyiség indexe nőtt decemberi értékéhez képest, és egy havi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték átlagosnak számít, az elmúlt 20 évben tízszer volt magasabb az index értéke januárban.

Az új rendelések indexe emelkedett, és a mostani így a hetedik legmagasabb januári érték 1995 óta. Az új rendelések állománya magasabb lett, felülmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, de az elmúlt három év átlagát nem.

A foglalkoztatottsági index 2014 januárjától tekintve csak 2014 májusában és 2015 áprilisában, szeptemberében és novemberében jelzett enyhe csökkenést. Idén januárban csökkent az index, értéke alacsonyabb lett decemberhez képest, és a tizedik legalacsonyabb januári mutató 1995 óta.

A beszerzési mennyiség indexe nőtt decemberi értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség emelkedését is jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a hatodik legmagasabb januári adat.

A beszerzési árak esetében az index értéke alacsonyabb lett, és további árcsökkenést jelez a válaszadók szerint. A mostani ütem 1995 óta a második legkisebb januári.

A késztermékkészletek szintje januárban magasabb lett. A korábbi januári értékeket nézve az idei átlag felettinek mondható, és a hatodik legnagyobb 1995 óta.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt decemberhez képest, és egyhavi szűkülés után először jelzi az import mennyiségének növekedését. Az exportindex értéke is nőtt az előző hónaphoz képest, és jócskán 50,0 pont fölött van - közölte az MLBKT.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2016.02.01 12:39

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2016.02.01 12:17

@bagi56: Én a helyedben először elolvasnám a cikket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bagi56, 2016.02.01 11:09

Persze, itt van mindjárt a kánaán. A KSH adatai nagyjából olyan hazugak, mint bármely diktatúra hírei. Kozmetikázottak és közük sincsen a valósághoz. Ez nagyából olyan hiteles, mintha az országban élők átlagjövelemébe és életszínvonalába beleszámítanánk a világ más részein élő magyarok életszínvonalát is. Ez orbitális csalás. Csakúgy, mint a munkanélküliség adatai.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html