Biztonsági IMF-hitelt kötne a Fidesz

Új, elővigyázatossági hitelmegállapodást kötne a kormány a Nemzetközi Valutalappal (IMF) 2011-re - nyilatkozta az fn.hu-nak Szapáry György, a miniszterelnök főtanácsadója.
NAPI, 2010. június 30. szerda, 10:46
Fotó:

Orbán Viktor személyes gazdaságpolitikai tanácsadója az internetes lapnak elmondta: az a terv, hogy a jelenlegi, október végéig érvényes megállapodást két hónappal meghosszabbítják, majd 2011-re kötnének egy elővigyázatossági hitel szerződést. "Ez azt jelenti, hogy nincs szándéka a kormánynak lehívni a pénzt, mert fizetőképes, de egy ilyen megállapodás erősítené a piacok bizalmát, ami megjelenhet alacsonyabb kockázati felárakban, azaz a magyar állam olcsóbban juthatna kölcsönhöz a külföldi piacokon" - mondta Szapáry György.

Megjegyezte, hogy az államnak a jelenlegi keretből sincs szándéka több pénzt lehívni, a hosszabbítást azzal indokolta, hogy "ne legyen két hónapos lyuk" a mostani és a 2011-re kötendő elővigyázatossági megállapodás között. Az elővigyázatossági hitelt - amelyről még nem kezdték meg a tárgyalásokat - várhatóan a jelenlegi megállapodáshoz hasonló feltételek és kamatok mellett biztosítja a nemzetközi szervezet.

Szapáry György hangsúlyozta, hogy a feltételek között az IMF azokat a lépéseket támogatja, amelyek a hosszú távú növekedést szolgálják.

   

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

oszi127, 2010.06.30 11:32

Érdekes, mert mikor az MSZP vette fel a hitelt, azt a Fidesz óriási bűnnek tartotta, az ország kiárusításának. Azért sem érthető a hitel felvétel, mert a választások előtt Navracsics és Varga 1000 milliárd Ft könnyűszerrel való előteremtését hajtogatták. Fel i sorolták, miből. Mikor fogják előteremteni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html