Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A főigazgató a tavalyi év meghatározó eseményének nevezte, hogy a hivatal kiadta az engedélyt a paksi atomerőmű 1-es blokkjának üzemidő-hosszabbítására.

Tavaly elkészült a nemzeti akcióterv is, amely alapján a fukusimai atomerőműben 2011-ben bekövetkezett baleset tanulságai a magyar atomenergia-felhasználás biztonságának növelésére is felhasználhatók - mondta el Rónaky József.

A főigazgató a 2012-es év fontos eseményei között egyebek mellett kiemelte a radioaktív hulladéktároló átadását Bátaapátiban, a nukleáris létesítmények biztonsági övezetének felülvizsgálatát és az új, felülvizsgált Országos Balesetelhárítási Intézkedési Terv elkészítését.

Ebben az évben folytatódik a paksi üzemidő-hosszabbítással kapcsolatos munka, a hivatal várja az atomerőmű 2-es blokkjának üzemidő-hosszabbítására vonatkozó engedélykérelmet - közölte Rónaky József. Az OAH folytatja a felkészülést az új paksi blokkok létesítésével kapcsolatos feladatokra is.

Fichtinger Gyula, a hivatal főigazgató-helyettese a paksi atomerőmű 1-es blokkjának üzemidő-hosszabbításával kapcsolatban egyebek mellett elmondta: az OAH az engedélyezési eljárás során megállapította, hogy a jogszabályokban előírt nukleáris biztonsági követelmények teljesülnek, a meghosszabbított üzemidő alatt a biztonságos üzemeltetés biztosított.

Az üzemeltetési engedélyt újabb 20 évre adta meg a hivatal, de ezalatt az időszakos biztonsági felülvizsgálat során lesznek átfogó ellenőrzések - közölte a főigazgató-helyettes. Fichtinger Gyula kiért arra is, hogy a paksi 2-es blokk üzemideje 2014-ben, a 3-masé 2016-ban, a 4-esé pedig 2017-ben jár le.

A  fukusimai baleset után elvégzett célzott biztonsági felülvizsgálat (stressz-teszt) alapján végrehajtandó akcióterv részletesen meghatározza a külső, természeti hatások, a tervezési kérdések, valamint a telephelyen belüli balesetkezelés és helyreállítás kapcsán elhatározott biztonságnövelő intézkedéseket, illetve azok megvalósítási határidejét - mondta Horváth Kristóf, főigazgató-helyettes.

A hazai nukleáris létesítményen és tárolókon kívül nukleáris anyagot mintegy 50 cég, radioaktív anyagot pedig 500 cég alkalmaz Magyarországon, emellett van körülbelül 5-6 ezer ionizáló sugárzást kibocsátó berendezés, például röntgengép - közölte. Mindezeket úgy kell üzemeltetni, hogy biztonságosak legyenek, de az OAH-nak felügyelnie kell azt is, hogy ezeket az anyagokat ne lehessen ellopni, a létesítményekben ne lehessen szabotálni, ezáltal a környezetet károsítani vagy közveszélyt okozni - ismertette a főigazgató-helyettes.