Biztos, hogy lesz gázáremelés

A kérdés csak az, hogy mikor és mekkora.
NAPI Online, 2008. május 15. csütörtök, 09:15
Fotó:

Sürgeti az új minisztert a határidő, mert a törvény előírásai szerint legkésőbb június elsején nyilvánosságra kellene hoznia a második félévtől érvényes földgázárakat. Viszont az árszabályozói jogkörrel rendelkező miniszternek még nincs minisztériuma, hiszen a kormány struktúrájának megváltozása miatt az eddig hatáskörrel rendelkező Gazdasági és Közlekedési Minisztériumot jogilag ugyan szétválasztották, de még legalább másfél hónap míg összeáll a stáb.

Szakértők szerint az olaj világpiaci ármozgása és a korábban elhalasztott áremelések miatt legalább 10-15 százalékos gázáremelésre lenne szükség, többen azt sem zárják ki, hogy a kormány erősen megingott pozíciója miatt, politikai megfontolásból későbbre halasztják a gázáremelést.

A kormány előterjesztése szerint ugyan a parlament megszavazta a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium helyébe lépő Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, valamint a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium létrehozását, ám ezzel még csak a törvényi háttér jött létre, viszont semmilyen gyakorlati lépés nem történt a fontos ügyek továbbvitelére. Nehezíti a helyzetet, hogy számos rendkívül fontos energiakérdés, így például a földgáztörvény parlamenti vitája sem zárult le, éppen ma tárgyal a beadott kapcsolódó módosító javaslatokról a gazdasági bizottság, a törvényjavaslat végszavazása pedig a hónap utolsó ülésnapjain várható.

Ennek ellenére egyre sürgetőbb a gázáremelés mértékének eldöntése, mert az áprilisi földgázárak alapjául számító 80 dolláros olajárhoz képest (ekkor volt a legutóbbi, 5,8 százalékos lakossági és az ipari felhasználók átlagosan 5,2 százalékos gázáremelése, pedig a Magyar Energia Hivatal eredetileg ekkor 13,5 százalékos emelést javasolt) a júliusi árképzéshez 90 dollár feletti árral kell kalkulálni. Az idei utolsó negyedévre pedig 100 dolláros olajár szolgál az árképlet alapjául. Az árszabályozás alapja az, hogy a földgázárak kilenc hónapos késéssel követik az olaj világpiaci ármozgását, ami semmi jóval nem kecsegtet a jövőre nézve, ha figyelembe vesszük, hogy most már a 120 dolláros rekordolajárnál tartunk.

HOZZÁSZÓLÁSOK