Mégsem áll le a magyar gazdaság? Jó hír érkezett

A beszerzési menedzserindex (bmi) szezonálisan kiigazított decemberi értéke 53,9 pont lett, a novemberi 53,1pont után - adta hírül a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
Domokos László, 2020. január 2. csütörtök, 09:17
Fotó: Audi - Képünk illusztráció.

A korábbi decemberekkel összevetve az idei érték felülmúlja a hosszú távú decemberi átlagot (52,4 pont), és nem éri el az elmúlt három év átlagát (55,1 pont). A felmérésben vizsgált részindexek többsége nőtt novemberhez képest, a változások mértéke négy esetben haladta meg a 4 százalékpontot.

A mutató komponensei közül a termelési mennyiség nőtt novemberi értékéhez képest, és 50 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár ötvenkettedik alkalommal. Az új rendelések indexe némileg erősödött, és szintén 50 pont felett maradt.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónaptól eltérően decemberben csökkenésre utal, egyhavi bővülés után. Az index értéke kisebb lett novemberhez képest, és átlag alatti értéknek tekinthető, a tizedik legalacsonyabb decemberinek - közölték a logisztikusok.

A beszerzési mennyiség indexe növekedett novemberi értékéhez képest, és 50 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A beszerzési árak mutatója magasabb lett, és 50 pont felett maradva további árnövekedést jelez. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően negyvennegyedik hónapja lesznek magasabbak.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett novemberhez képest, és a stagnálást jelző 50 pont fölött maradt. Az exportindexnél hasonló a helyzet: nőtt az előző hónaphoz képest, és 50 pont fölé kerülve jelzi az export mennyiségének erősebb ütemű bővülését első hónapja.

Ebben a hónapban csirkemell, csirkerészek, gyümölcsök és tojás kapcsán jeleztek az MLBKT válaszadói jelentősebb áremelkedést. Hiány volt búzakorpából. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a cégek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2020.01.02 11:04

Azért "állt volna le", mert a maszopos gki azt mondta megint? Hehehe
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html