Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A korábbi novemberekkel összevetve az idei érték meghaladja a hosszú távú novemberi átlagot (52,3 pont), de alulmúlják az elmúlt három év átlagát (56,8 pont). A felmérésben vizsgált részindexek nagyobb része csökkent októberhez képest, a változások mértéke hat esetben haladta meg a 4 százalékpontot - közölték a logisztikusok.

A bmi szezonálisan kiigazított novemberi értéke 53,5 pont, azaz a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. Az év első felében a trend végig kedvező képet mutatott, és ez folytatódik 2018 második felében is. Az ütem lassult, és a nyári értékekhez áll inkább közelebb.

A részindexek közül a termelési mennyiség mutatója csökkent októberi értékéhez képest, de 50 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi, immár harminckilencedik alkalommal. Az új rendelések indexe gyengült, de 50 pont felett maradt, a mostani érték átlag alattinak tekinthető 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt időszakhoz hasonlóan novemberben is növekedésre utal, negyedik alkalommal két hónap szűkülés után. Az index értéke magasabb lett októberhez képest, és ezzel a második legmagasabb novemberi 1995 óta.

A beszerzési mennyiség mutatója csökkent októberi értékéhez képest, de ez is 50 pont fölött maradt. A beszerzési árak indexe csökkent, de 50 pont felett maradva további árnövekedést jelez a válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak - nyolc hónap csökkenés után - a szezonális kiigazításnak köszönhetően harmincegyedik hónapja lesznek magasabbak.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent októberhez képest, de továbbra is 50 pont fölött maradt. Az exportindexnél hasonló folyamatról lehet beszélni.

Ebben a hónapban acél, acéllemez, akác, alumíniumtermékek, bányagép-alkatrészek, csirkecomb, csirkemell, csirkeszárny, gyümölcsök, idomacél, kábel, kondenzátorok, passzív elektronikai alkatrészek, réz, síklemez, tej és tölgy kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt csirkemellből, elektronikai komponensekből, fűrészporból, műanyaggranulátumból, papíripari alapanyagból (rostból), passzív elektronikai alkatrészekből, speciális laprugóból és vasanyagból. Jelentősebb árcsökkenésről alumínium és üzemanyag esetében számoltak be az MLBKT válaszadói.