Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A beszerzési menedzserindex szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 54,4 - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

Vagyis az érték csökkent májusihoz (57,9) képest, de 50 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a kilencedik legmagasabb júniusi adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig szűkült, mielőtt újból bővülést tapasztaltak, immár negyvenkettedik hónapja.

Viszont a lelkesedés múlását mutatja, hogy a felmérésben vizsgált részindexek majd mindegyike csökkent májushoz képest, a változások mértéke öt esetben haladta meg a 4 százalékpontot. Kivételt jelent a foglalkoztatottságindex, melynek értéke 50,0 pont fölé került ebben a hónapban, első alkalommal két hónap szűkülés után. Korábban 2018 május-júniusában volt 50,0 pont alatt az index, amit nyolc hónapos bővülő trend követett.

A komponensekről:

  • A termelési mennyiség indexe csökkent májusi értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár negyvenhatodik alkalommal. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta hatszor volt magasabb az index értéke júniusban.
  • Az új rendelések indexe komolyabban gyengült, de 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig tíz alkalommal mértünk magasabb júniusi értékeket a korábbi években.
  • A júniusi szállítási átfutási idő hosszabb lett májushoz képest, és az ütem erősödött. Az index értéke az elmúlt egy évben végig 50,0 pont alatt volt. A korábbi júniusi értékeket nézve az idei a negyedik legalacsonyabb érték.
  • A vásárolt készletek tizedik alkalommal bővülnek egy hónap szűkülés után, most gyengébb ütemben. Az idei júniusi indexérték az elmúlt huszonkét év értékei alapján átlag feletti, és a tizedik legnagyobb júniusi. 2017-ben minden hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, 2018-ban pedig tizenegy hónap volt ilyen.
  • A foglalkoztatottsági index az elmúlt két hónaptól eltérően júniusban már növekedésre utal, első alkalommal. Az index értéke magasabb lett májushoz képest, és átlag feletti értéknek tekinthető. Egyúttal a tizenegyedik legmagasabb júniusi 1995 óta.