A korábbi decemberekkel összevetve ez a havi érték meghaladja a hosszú távú decemberi átlagot (52,5 pont). A felmérésben vizsgált részindexek fele csökkent novemberhez képest, a változások mértéke négy esetben haladta meg a 4 százalékpontot.

A bmi alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A 2018 december havi index nagyobb a 2018 novemberi (53,5) értéknél, és a hetedik legmagasabb decemberi érték.

A mutató komponensei közül a termelési mennyiség indexe csökkent novemberi értékéhez képest, de 50 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár negyvenedik alkalommal. Az új rendelések mutatója erősödött, a mostani érték átlag feletti.

A foglalkoztatottsági index - az elmúlt időszakhoz hasonlóan - decemberben is növekedésre utal, ötödik alkalommal két hónap szűkülés után. Az index értéke alacsonyabb lett novemberhez képest, de ezzel is a harmadik legmagasabb decemberi 1995 óta.

A beszerzési mennyiség indexe csökkent novemberi értékéhez képest, de 50 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi.

A beszerzési árak indexe alacsonyabb lett, de 50 pont felett maradva további árnövekedést jelez a válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően harminckettedik hónapja lesznek magasabbak.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt novemberhez képest, és továbbra is 50 pont fölött maradt. Az exportindexnél eltérő a folyamat: csökkent az előző hónaphoz képest, és 50 pont alá kerülve jelzi az export mennyiségének gyenge ütemű szűkülését.

E hónapban bányagép-alkatrészek, csirkecomb, csirkemell, csirkeszárny és dió kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt csirkemellből, csirkemellfiléből és fuvarkapacitásból. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a válaszadók - közölte a szervezet.