BMW-gyár - vallott a kormány az állami támogatásról

Tízmilliárdokkal támogatja az állam a Debrecenben hamarosan felépülő BMW-gyárat. A kormány szerint jól fizetett, magasan képzett munkaerőt köt majd le az üzem - derült ki a keddi kormányinfón.
Szabó Dániel, 2018. augusztus 14. kedd, 11:04
Fotó: AFP

Valóban termőföldeken valósul meg a BMW-gyárlétesítése, de ezek értéke csak 1 milliárd forint, amely 320-szor kisebb tétel, mint a beruházás teljes 1 milliárd eurós értéke - mondta el Gulyás Gergely kancelláriaminiszter. Összesen 440 hektárnyi területet vonnak ki - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Szerinte büszke lehet mindenki, hogy az ország nyugati felén lévő győri Audi-gyár után a keleti tájékokon is megvalósul egy ekkora projekt. Úgy látja a miniszter, hogy a földek kivonása megéri az árat, mert több mint 1000 munkahelyet közvetlenül teremt a gyár, míg közvetve ez a szám ennek a többszöröse is lehet.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, hogy a BMW-gyárban nem egyszerű betanított munkások dolgoznak majd, hanem magas hozzáadott értékű munkát végeznek a dolgozók. Szerinte ezek a duális képzésből kikerült emberek lesznek, akik jóval az átlagos magyar fizetés felett fognak keresni.

A miniszter azt állította, hogy az állami támogatás pontos mértékéről még nem döntöttek, mert még nincs meg a gyár végleges terve és az meg sem valósult. De azt elismerte, hogy az ilyenkor szokásos mértékben támogatják a beruházást, faggatózásra elárulta, hogy a tízmilliárd forintot meghaladó, - később pontosítva azt mondta - több tízmilliárdos támogatásról van szó. Debrecen viszont már hitelt vett fel a gyárlétesítés támogatására.

A fotó forrása: Jacques DeMarthon/AFP.

HOZZÁSZÓLÁSOK