Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarország gazdaságának nem lenne szabad ennyire egyoldalúnak lennie, mert bár önmagában jó a három nagy európai autógyártó jelenléte, de a túlsúlyuk tovább növeli a technológiai, esetleg politikai kockázatokat: ilyenek viszont egyelőre nincsenek - mondta a Vasárnapi Híreknek Vértes András közgazdász. A szakértőéhez hasonló problémákról beszélt korábban Varga Mihály még gazdasági tárcavezetőként. A mostani pénzügyminiszter szerint kiszolgáltatott helyzet teremt, ha egyetlen iparágra koncentrál az ország, mert egy gyár leállása érezteti a hatását a GDP-ben is.

Arról egyelőre keveset tudni, hogy pontosan milyen módon gyártat majd a BMW debreceni üzemében, ahol jövőre indulhat el a munka. Viszont Vértes szerint fontos lenne, hogy ne csak összeszerelő üzem legyen az új gyár, hanem szerepet kapjanak az új technológiák is, a hazai gazdaságnak kedvezne, ha az elektromos gyártás hangsúlyosan kapna szerepet.

Véleménye szerint az évi 150 ezer autós gyártott mennyiség nem igazán nagy volumen, ez arra utalhat, hogy a beruházás hátterében logisztikai szempontok vannak: könnyen lefedhető innen Közép- és Délkelet-Európa. Aggasztóbb jelenség, hogy az elmúlt 15 évben 10 százalékkal csökkent itthon a külföldi tulajdonú cégek aránya: az autó- és gumigyártás terén a modern technológiát alkalmazó termelők inkább elmentek, mint hogy idejöttek volna. (Erre a Napi.hu is kitért részletes elemző cikkében.)

Az nem ismert, hogy az állam pontosan milyen mértékben támogatja a projektet, mindössze annyit tudni, hogy Debrecen 44 milliárd forintos kormánygaranciával megerősített hitelt vesz fel a szükséges telkek megvásárlásához. Vértes az állami szerepvállalásra az Apollo Tyres india abroncsgyártó 30 milliárd forintos támogatásából következtet: akkor nagyjából ennyi munkahely jött létre, mint most. Ez az összeg az akkori bérszínvonalon 8, jelenlegin 4-5 évre vetítve jelenti azt, hogy tulajdonképpen az állami támogatás fedezi a fizetéseket.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.