Bocsánatot kér a kormány - mégsem csökkentik az özvegyi nyugdíjat

Nem csökken a felére az özvegyi nyugdíja azoknak, akik rokkantsági, illetve rehabilitációs ellátásban részesülnek, korábban pedig szociális járadékot kaptak, ha a parlament elfogadja Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter erről szóló, pénteken benyújtott indítványát.
MTI, 2012. szeptember 21. péntek, 16:00
Fotó: Napi.hu

Az Országgyűlés egy júliusban elfogadott törvényben rendelkezett arról, hogy aki a tavalyi év végén házastársa jogán özvegyi nyugdíjban, valamint rendszeres szociális járadékban részesült, és most rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást kap, annak özvegyi nyugdíját szeptember 1-jétől a felére csökkentik, az összegtől függetlenül.

Az akkor szintén Balog Zoltán javaslatára elfogadott jogszabályt most megváltoztatná az emberi erőforrások minisztere, rögzítve, hogy a nyugdíjcsökkentés nem hajtható végre, az özvegyi nyugdíjak mértéke változatlan marad, vagyis nem csökken annak a nyugdíjnak a 30 százalékára, amely az elhunyt házastársat halálakor megillette. A nyugdíjak csökkentéséről szóló határozatokat vissza kell vonni az előterjesztés alapján.

A módosítás arra is kitér, hogy ha valakinek az ellátása az eltörölni javasolt rendelkezés miatt emelkedett volna, az a rokkantsági, illetve rehabilitációs ellátásának emeléseként megkapja a különbözetet.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár szeptember 11-én a parlamentben - egy másik törvényjavaslat vitájában - azt mondta: az ügyben a jogalkotó és a nyugdíjbiztosító is súlyos hibát követett el, ezért a minisztériumban és a nyugdíjbiztosítónál is belső vizsgálatot rendeltek el a személyi felelősség megállapítására. Szavai szerint az özvegyi nyugdíjának csökkentéséről 2857 embert értesítettek, de egyiküket sem érheti hátrány, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter pedig mindannyiuknak bocsánatkérő levelet küld a kormányzati hiba miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2012.09.21 17:05

...mert ha nem fogadja el, akkor a felére csökken.

Nem csökkenti a nyugdíjakat az Igazmondók és a Zemberek Kormánya !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html