A magyar gazdaság teljesítőképessége felett növekszik, azonban már látszanak a "lehűlés" jelei 2020-ra nézve - írja országjelentésében Mai Doan, a Bank of America (BofA) elemzője.

A BofA kutatása több kockázati tényezőt azonosított, amelyek mérsékelhetik a gazdasági bővülést.

  • Idén lassíthatja a növekedést a beruházási ütem visszaesése, amiben az állam is érintett, várhatóan a korábbi évekhez mérten kisebb lesz a költségvetés terhére végrehajtott beruházások súlya.
  • A kimagasló kereslet a szuperállampapír, a MÁP+ iránt keresletcsökkenéssel jár, lévén a lakossági befektetők inkább megtakarításaikat bővítik, és jövedelmükből kevesebbet fogyasztanak.
  • A befektetők körében továbbra is fenntartásokhoz vezet, hogy két számjegyű bérnövekedés és arányaiban magas inflációs ráta mellett nagyon laza feltételeket tart fenn a Magyar Nemzeti Bank.
  • Fontos lesz figyelni az első negyedévi inflációs adatokat, erre az időszakra esnek az éves újraárazódások. Amennyiben negatív meglepetést közöl a statisztikai hivatal, az további kedvezőtlen hatással lehet a forintra.

Másrészről több kedvező folyamatot is azonosított a BofA elemzés, ami alapján nem kell feltétlenül drámai negatív fordulatra számítani idén.

  • Az eurózóna gazdaságának stabilizálásával helyreállni látszanak a magyar exportok, és ez így is maradhat. Egyben a pénzügyi és kereskedelmi mérlegeink is stabilizálódnak. Ebbe jelenleg leginkább a koronavírus tud beleszólni, amennyiben a különböző kereskedelmi korlátozások túlságosan felforgatják a külkereskedelmi csatornákat.
  • Vállalati beszámolók alapján egyre kevésbé számít a növekedésük szempontjából visszatartó tényezőnek a munkaerőhiány.
  • A maginflációban szereplő több termékcsoport árának alakulása jó eséllyel tompíthatja az egyéb területeken érzékelhető áremelkedéseket, mérsékelhetik az infláció további gyorsulását.