Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A "bohócforradalomnak" nevezett megmozdulást a rendvédelmi szakszervezetek demonstrációs bizottságának két volt vezetője, Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke és Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke magánemberként hirdette meg, mert szerintük a "kétharmados parlamenti többség elnyerése nem adott felhatalmazást arra, hogy visszamenőleges hatállyal alkossanak törvényeket, alkotmányos alapjogokat és magántulajdont vegyenek el, leépítsék a demokratikus jogállam intézményrendszerét, és ezzel létbizonytalanságba taszítsanak több millió embert".

A szervezők az elnevezés kapcsán arra hivatkoztak, hogy májusban egy miniszterelnöki egyeztetésen Árok Kornél azt javasolta Orbán Viktornak, hogy menjen ki a Kossuth térre és tartson ott szociális konzultációt, a kormányfő pedig erre a HTFSZ elnökének állítása szerint azt válaszolta: az ötletet majd elmondja "a bohócügyi államtitkárának".
Kónya Péter a demonstráció kezdetén hangsúlyozta, hogy békés, erőszaktól és pártpolitikától mentes, törvényes keretek között zajló megmozdulásukkal görbe tükröt szeretnének mutatni a kormánynak. Azt kérte: a résztvevők őrizzék meg a tüntetés békés jellegét, mert "a hatalom nem erre készül, minden rendőrt berendeltek szolgálatba".

A két szakszervezeti vezető, akik több tucatnyi résztvevőhöz hasonlóan bohócnak öltöztek és maszkíroztatták magukat, azt mondták: az országban elrendelt "fokozott közúti ellenőrzés keretében" a rendőrök az M3-as autópályán Budapest határában visszafordítottak több olyan autóbuszt, amely a megmozdulásra szállította volna a rendvédelmi szervek tagjait.
Az Alkotmány utca és a Kossuth tér torkolatában egy hatalmas színpadot állítottak fel, ez előtt csütörtök délután több százan álltak. Az utca másik végén, a Bajcsy-Zsilinszky úthoz közel fekete függönnyel eltakart "szavazófülkéket" - szám szerint nyolcat - állítottak fel, ezek előtt is nagy volt a tumultus. Azok, akik személyes adataikat megadják, egy "szavazólapot" vehetnek át, amelyre azt nyomtatták: "A Fidesz-KDNP pártszövetségnek a 2/3-os többségre adott bizalmat visszamenőleges hatállyal megvonom!" A szavazólapon két rublikát jelölhetnek meg: "igen", illetve "de".

A szavazás után "kampánycsend" lesz, majd a voksolás után a résztvevők fáklyás felvonulás keretében a budavári Sándor-palotához, a köztársasági elnök hivatalának épületéhez mennek, ott hirdetik ki a szavazás eredményét.
A tömegben több tucatnyi egyenruhás tűzoltót és rendőrség feliratú pólót viselő férfit is lehet látni. A helyszínen hatalmas a hangzavar, dudálnak, sípolnak, fütyülnek az emberek.